ČD Cargo má vést Jiří Vodička z Fio banky

Praha - Nákladní dopravce ČD Cargo bude mít podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes (MfD) nového předsedu představenstva, kterým se stane Jiří Vodička (33). Ten dosud působí jako šéf strategie a marketingu Fio banky. ČD Cargo zatím vede šéf Českých drah Petr Žaluda, který v červnu vystřídal Josefa Bazalu. Žaluda jej odvolal v půlce června, aniž to konzultoval například s ministrem dopravy.

„Hledali jsme člověka, který není s železnicí spřažený a už něco řídil,“ uvedl pro MfD náměstek ministra dopravy a šéf řídicího výboru ČD Radek Šmerda. Vodička se podle svých slov nabídl ministerstvu sám. „Inicioval jsem to, lákalo mě zkusit něco jiného, tak jsem se nabídl,“ prohlásil Vodička, který působí v nejvyšším managementu Fia a RM-Systému pět let. Podle něj mu majitelé a vedení nedělali problém s odchodem.

Oficiálně má nového předsedu představenstva ČD Cargo zvolit představenstvo drah v úterý. „Proto jsme vybírali a vybíráme především s akcentem na maximální znalost, řekněme, rozpočtování, aby to byla autorita v této oblasti, a jednoznačně vypíšeme velké výběrové řízení pro nového budoucího generálního ředitele, který by měl dlouhodobě převzít kompetenci a odpovědnost za ČD Cargo,“ uvedl minulý týden ministr dopravy Vít Bárta.

Vodička do čela představenstva ČD Cargo (zdroj: ČT24)

Vodičkovo jmenování odmítl Žaluda v neděli jakkoliv komentovat. V případě ČD Cargo se mluvilo i o Jiřím Špičkovi, který už v ČD působil. Dráhy údajně prosazovaly na post šéfa člena představenstva ČD Michala Nebeského. Podle Šmerdy byl výběr Vodičky konzultován s vedením drah i premiérem. Z Vodičky nebude generální ředitel, ale „jen“ předseda představenstva. Funkci totiž Žaluda zrušil i kvůli tomu, aby mohl Bazala z firmy odejít okamžitě.

ČD Cargo
Zdroj: ČD Cargo
Vydáno pod