Vinařem roku opět Josef Valihrach

Praha - Držitelem prestižního titulu Vinař roku se letos stal Josef Valihrach z rodinného vinařství v Krumvíři na Břeclavsku. Valihrach tak obhájil své loňské prvenství. Do osmého ročníku soutěže Vinař roku vinaři přihlásili téměř 500 vzorků vín. V nejužším finále se o křišťálový pohár od sklářky Kateřiny Doušové utkalo osm vinařství. Porota, kterou tvořili domácí i mezinárodní odborníci, vybírala ve finále ze čtyřiceti vzorků.

„O výsledku rozhodla porota složená ze světových degustátorských odborníků, kteří přicestovali do ČR, aby pomohli vybrat nejlepšího českého vinaře,“ prohlásil ředitel soutěže Petr Marek. Na pozici předsedy finálové komise usedl nejlepší český sommeliér Ivo Dvořák. O vítězi rozhodovali také například držitel prestižního titulu Master of Wine John Umberto Salvi a jeden ze zakladatelů britské Vinařské akademie Jonathan Pedley.

První kolo degustací víc než 500 soutěžních vzorků proběhlo už v červenci, to finální pak ve středu a výsledky byly slavnostně vyhlášeny dnes večer. Hodnotilo se aroma, které muselo odpovídat odrůdě. Dále pak vzhled vína - ten musel být průzračný, bez zákalu. Důležitou roli hrála i odpovídající barva ročníku. „Také je to potom chuť, celkový dojem z toho vína,“ zdůraznil předseda komise.

Podmínkou bylo, aby vinař předložil k hodnocení kolekci minimálně pěti vzorků. Svá vína pak musel přihlásit do tří různých soutěžních kategorií. Vítěz letošního už 8. ročníku převzal křišťálový pohár a diplom a získal možnost označit všechna vína vítězné kolekce Zlatou medailí.