Slovenská firma koupila knihkupectví Neoluxor

Praha - Jedno z největších českých knihkupectví Neoluxor koupila slovenská Central European Books. Vyplývá to z čerstvého zápisu v obchodním rejstříku, informuje dnes deník E15. Firmu Central European Books, založenou podle slovenského obchodního rejstříku v listopadu 2009, vlastní z poloviny síť knihkupectví Panta Rhei a z poloviny společnost Fortuna Libri SK. Neoluxor doposud ovládali rovným dílem společníci Jiří Jirásek, Jan Kolátor a Michal Suchánek.

O prodeji Neoluxoru do slovenských rukou se spekulovalo již na jaře. Prodej obchodních podílů proběhl v několika fázích. Central European Books nejprve získala od slovenské Tatra banky úvěr 153 milionů korun. Poté všichni tři majitelé Neoluxoru zastavili své podíly ve prospěch stejné banky a převedli je na Central European Books. Ve prospěch Tatra banky bývalí majitelé Neoluxoru zastavili i své podíly ve firmě Neopalladium, která se rovněž zabývá prodejem knih.

Deníku se nepodařilo zjistit, zda je zmíněných 153 milionů korun kupní cenou za české knihkupectví, či je Neopalladium součástí obchodu - podle rejstříku jej stále vlastní Jirásek, Kolátor a Suchánek. „Nebudeme se k této záležitosti zatím vyjadřovat,“ řekla Zuzana Turňová z marketingu Neoluxoru. Panta Rhei drží na slovenském trhu s knihami patnáctiprocentní podíl. Celkem podle vlastních internetových stránek provozuje 23 prodejen především v obchodních centrech, další tři by měla otevřít od srpna do října.

Společnost Neoluxor v roce 2008 dosáhla obratu 698 milionů korun (meziroční nárůst o jedno procento), zisk meziročně klesl z devíti na 3,6 milionu korun. Firma zaměstnává zhruba 300 lidí. V současné době v Praze provozuje pět prodejen s knihami, včetně obřího paláce Luxor na Václavském náměstí. V roce 2007 majitelé Neoluxoru založili sesterskou společnost Neopalladium, která do roku 2008 otevřela dvě prodejny.