Solární energie – přínos pro ekologii, nebo důmyslný podvod?

Pardubice/Praha – Podpora fotovoltaiky je podvod, který nemá nic společného s ochranou životního prostředí. Tvrdí to aspoň hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Podporu by chtěl omezit, nebo aspoň solární elektrárny zdanit. Nespokojenost ale zaznívá i z druhé strany spektra – od podnikatelů v solární a větrné energetice. Nelíbí se jim nový návrh zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Ten stanovuje například roční hodnoty instalovaného výkonu, při jejichž překročení nedostanou elektrárny státní dotaci, což má přispět k optimalizaci využití jednotlivých zdrojů. Nové pravidlo dolehne ale právě na solární elektrárny, které nyní zažívají kvůli nízkým nákladům na pořízení a štědré státní podpoře boom.

„Jestli se vláda zabývá tím, že bude zpětně danit stavební spoření občanů, tak by se mohla taky zabývat tím, že bude zpětně danit tyto ziskuchtivce, protože ty budeme několik desítek let platit z našich peněz,“ zdůraznil Martínek. Před narůstajícím počtem solárních elektráren varoval i správce přenosové soustavy ČEPS, podle kterého ohrožují stabilitu elektrické soustavy. Už v únoru proto apeloval na energetické společnosti, aby přestaly vydávat kladná stanoviska ke stavbě nových fotovoltaických parků.

Solárnímu boomu zatím nahrávaly vysoké výkupní ceny elektřiny z tohoto obnovitelného zdroje a také státní dotace na stavbu elektráren. To má změnit nový zákon o obnovitelných zdrojích. Dotace stát poskytne jen v případě, že počet solárních elektráren nepřekročí určitou mez. Proti tomu ovšem brojí podnikatelé v oboru solární a větrné energetiky. V dopise, který poslali legislativní radě vlády, tvrdí, že chystaná norma je v rozporu s právem Evropské unie, v sázce je prý také přežití některých obnovitelných zdrojů, zejména toho solárního.

„Návrh zákona, který momentálně má projednávat vláda, je k podnikatelům v oblasti fotovoltaiky a větrné energetiky likvidační,“ upozornil advokát podnikatelů v oblasti fotovoltaiky a větrné energie Jakub Hájek. „V sázce je likvidace oboru, jež vytvořil několik tisíc pracovních míst a generuje ročně obrat v řádech desítek miliard korun,“ dodala generální sekretářka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Podle poradkyně podnikatelů Neely Winkelmann-Heyrovské budou v případě přijetí zákona prioritně podporovány špinavé zdroje energie, což odporuje právu Evropské unie.

V sázce je energetická bezpečnost

„I energetický mix u obnovitelných zdrojů musí podléhat energetické bezpečnosti. Fotovoltaika a větrné elektrárny patří do kategorie tzv. nestabilních zdrojů, tzn. zdrojů, které jsou schopny jen za určitých podmínek produkovat elektrickou energii,“ oponoval podnikatelům v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Kocourek rovněž odmítl, že by jeho ministerstvo podporovalo neekologické zdroje energie. Zájem se pouze přesová ve prospěch stabilních zelených zdrojů, tedy především biomasy a bioplynu.

Nové elektrárny rostou jak houby po dešti

Zatím se ale s podporou státu staví dál a kdekdo se toho snaží na poslední chvíli využít. Nová solární elektrárna roste například u obce Čeperka na Pardubicku. Její výstavba se obci zamlouvá. „S firmou Esomont máme sepsanou dohodu, že nám budou ročně přispívat do rozpočtu obce,“ uvedl starosta Čeperky Jaroslav Bačina (ODS).

Podle Energetického regulačního úřadu se narychlo staví i jinde. Se snižováním výkupních cen solární energie ale bude zájem investorů klesat. „Jestliže někdo měl zájem a chtěl investovat, tak to udělal v loňském roce, případně v letošním,“ míní předseda regulačního úřadu Josef Fiřt.

Ani solární elektrárny, které vyrostly po celé České republice, mnohde i na kvalitní zemědělské půdě, se státní podporou, ale nezůstanou na polích a loukách na věky. Povolení dostávají jako dočasné stavby. Například solární park u Čeperky bude vyrábět elektřinu 20 let.

Vydáno pod