Lesy ČR vypíší na podzim tendry na rok 2011

Praha – Lesy ČR na podzim vyhlásí jednoroční tendry na těžbu dřeva v roce 2011. Tendry budou jednokolové a hlavním kritériem má být nabídnutá cena. S takovými informacemi dnes přišel ministr zemědělství Ivan Fuksa. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu i měl antimonopolní úřad, státní podnik zrušil v polovině května. Firmě patří polovina lesů v zemi.

Nové tendry část dřeva zablokují pro malé zpracovatele

Tendry budou vypsány okamžitě poté, co v polovině září vstoupí tato norma v platnost. „Bude to jednokolové výběrové řízení na sto osm celků, které odpovídají lesním hospodářským celkům,“ říká generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Lesní firmy podle Fuksy koupí dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Část dřeva ale bude smluvně blokována pro menší regionální zpracovatele. Právě podle menších zpracovatelů je nový způsob výběrového řízení diskriminační, podle zemědělských odborníků je však jediný možný.

Zemědělský analytik Petr Havel:

„Ty dlouhodobé tendry by se od prvního první stejně už nedokázaly zorganizovat. Takže jednoleté překlenovací období je dostatečně dobré k tomu, aby se dobře připravily ty dlouhodobé zakázky.“

V závěru letošního roku vyprší platnost systému tendrů na roky 2008 až 2010, podle kterých se ve státních lesích nyní hospodaří. Podle současných pravidel prodávají těžařské firmy polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že asi 90 procent vytěženého dřeva prodají samy těžařské firmy.

Původní tendr omezoval počet účastníků

Kritici původního tendru v hodnotě 16 miliard korun například tvrdili, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se pak nelíbily příliš přísné kvalifikační podmínky, jimiž podnik omezoval počet uchazečů ve výběrovém řízení. Lesy ČR následně sdělily, že podmínky podle doporučení úřadu upraví.

Ministerstvo zemědělství chce v následujících měsících vládě předložit dlouhodobou koncepci Lesů ČR, podle které pak budou vypsány transparentní dlouhodobé zakázky na těžbu dřeva.

Lesy ČR letos na investicích a provozu ušetří 390 milionů

Ministr zemědělství Ivan Fuksa:

„Samozřejmě, že bych uvítal daleko vyšší číslo. Nicméně je to reálné číslo, které neohrozí chod podniku. Číslo tři sta devadesát milionů je v rámci možností akceptovatelná částka z naší strany.“

Podle Fuksy také podnik letos výrazně ušetří. Z plánovaných čtyřsetmilionových úspor budou polovinu činit právě ušetřené náklady na nezadaných zakázkách. Přes sto milionů se ušetří na investicích a šedesát pět na opravách a údržbách. Ministr navíc hodlá brzy jmenovat novou dozorčí radu. „Jsem přesvědčen, že se nám podaří najít do dozorčí rady odborníky, kteří budou schopni dělat vedení společnosti důslednou oponenturu a koukat mu pod prsty,“ tvrdí Fuksa.

„Budeme prodávat nepotřebný majetek ve veřejných aukcích, zlepšíme a přenastavíme podmínky pro pronajímání státního majetku, který máme v péči. Zvýšíme možnosti těžby na úroveň přirozeného přírůstku a budeme pokračovat v programu scelování pozemků a prodeje odloučených pozemků,“ slibuje také Sýkora.

Prozatímní zisk vypadá slibně

Podniku se v první polovině roku podařilo znásobit hrubý zisk na 1,8 miliardy korun. Ve stejném období loni přitom nedosahoval ani třetiny. Dosažené výsledky jsou podle podniku způsobeny úsporami a také pozitivním vývojem průměrných prodejních cen dřeva.

Vydáno pod