USA balancují na tenkém laně nad propastí recese

San Francisco/Chicago - Riziko, že se americká ekonomika v následujících dvou letech znovu ocitne v recesi, je velmi vysoké. Upozornila na to Federální rezervní banka v San Francisku, tedy jeden z 12 ústavů, které dohromady tvoří americkou centrální banku (Fed). V nejbližší době, tedy v horizontu jednoho čtvrtletí, je toto riziko slabší, naznačila banka. Stav hospodářství Spojených států, které jsou nejsilnější ekonomikou světa, má zásadní dopad na celý svět. Recese z USA se tedy může přelít i do dalších zemí včetně České republiky.

Pravděpodobnost druhé recese v nejbližších 18 až 24 měsících je podle Fedu vyšší než pravděpodobnost hospodářského růstu. Tomu nahrávají i data z poslední doby, podle nichž lidé méně utrácejí a mají slabší důvěru v ekonomiku. Firmy zase nepřibírají tolik lidí, jak se čekávalo.

Na riziko nové recese americké ekonomiky upozornil výzkumný tým, který pracoval převážně s předstihovými indikátory. Výzkum podle vědců sice vedl k rozličným výsledkům podle toho, jaké indikátory se použily, obecně se ale ukázalo, že makroekonomický výhled se patrně už od příštího léta začne výrazně zhoršovat.

„Hospodářská politika samozřejmě může výsledek velmi významně ovlivnit,“ komentoval výsledky svého zkoumání tým vědců. „Opatření, která budou přijata dnes, by mohla mít na tempo růstu zcela zásadní vliv,“ dodali ekonomové.

Před návratem amerického hospodářství do recese před časem varoval také bývalá šéf Fedu Allan Greenspan. Zhoubný vliv na ekonomiku by podle něj mohla mít především vysoká nezaměstnanost a klesající ceny domů.

Vývoj HDP Spojených států
Zdroj: ČT24