Inflace zrychlila, je nejvyšší za víc než rok

Praha – Spotřebitelské ceny v červenci vzrostly meziročně o 1,9 procenta, což je nejvyšší hodnota od března 2009. O měsíc dříve inflace činila jen 1,2 procenta. V porovnání s předchozím měsícem hlásí Český statistický úřad růst cen o 0,3 procenta. Za zvýšením cen stály především sezónní vlivy jako například růst cen dovolených. V meziročním srovnání se na vysoké inflaci podepsala především nízká srovnávací základna z minulého roku.

„Inflace teď vizuálně vypadá mnohem hůře, než ve skutečnosti je. Hlavní vliv tam má základna z minulého roku, takže to číslo možná vypadá hrůzně, ale ve skutečnosti se na něm podepsalo především prudké snížení cen v loňském roce hlavně u potravin,“ vysvětlil v pořadu Před polednem ředitel Odboru trhu práce a statistiky ČSÚ Dalibor Holý.

Růst inflace táhlo především zvyšování cen potravin a nealkoholických nápojů. V bydlení nastal obrat ve vývoji cen zemního plynu, které se po poklesu o 6,5 procenta v červnu v červenci meziročně zvýšily o 3,9 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 8,9 procenta, regulované nájemné poskočilo 16,8 procenta a tržní kleslo o 0,3 procenta.

Rozhovor s Daliborem Holým a Martinem Lobotkou (zdroj: ČT24)

Inflaci naopak mírně přibrzdilo snižování cen oděvů a obuvi. V bydlení klesly ceny elektřiny o 2,7 procenta.

Ceny se nezabrzdí, porostou dál

Inflace se odrazila ode dna. Zatímco nejnižší byla v říjnu loňského roku, teď začala růst a jinak tomu podle odborníků nebude ani ve druhé polovině roku. „Do konce roku, myslím, se s inflací dostaneme zhruba mírně nad cíl České národní banky, tzn. nad 2 procenta,“ odhadl v rozhovoru pro ČT24 analytik České spořitelny Martin Lobotka. „Vzestup inflace by měl být umírněný, slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní,“ dodal Jiří Škop z investičního bankovnictví Komerční banky.

Kromě nízké srovnávací základny na růst cen tlačí také vládní úsporná opatření. Od začátku roku 2010 vzrostly některé nepřímé daně, především daň z přidané hodnoty a některé spotřební daně.

Vydáno pod