Odboráři kritizují škrty a hrozí stávkami, Nečas ustoupit nehodlá

Praha – Omezování výdajů státního rozpočtu nepomůže, Česko se bez zvyšování daní z deficitů nevymaní. Tvrdí to Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve své analýze koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády. Podle odborů je koaliční smlouva jen pokračováním ne vždy povedených liberálních reforem z počátku 90. let 20. století a představuje největší útok na sociální práva občanů a zaměstnanců za posledních 20 let. Negativní postoj mají přitom odbory i k připravovaným změnám zákoníku práce. Stát podle odborářů dává občanům jasný signál, že preferuje, aby nevstupovali do standardního pracovního poměru, ale pracovali jako samostatní podnikatelé či na dohody. Odbory chtějí o svých výhradách s vládou ještě jednat. Pokud je nevyslyší, hrozí stávkami a demonstracemi. Nečasův kabinet sice hodlá s odbory jednat, ovšem nátlaku odborů ustoupit nehodlá.

„My se domníváme, že to, co má vláda v programovém prohlášení, je v podstatě jen pokračování reformy veřejných financí,“ prohlásil předseda ČMKOS Jan Zavadil. Jeho organizace je přesvědčena, že pokud vláda hodlá zachovat stávající daňový systém, není možné se k vyrovnanému rozpočtu dostat pouze pomocí škrtů. Nutné je prý omezit státní výdaje ve všech oblastech. A taková restrikce by přitom ohrozila fungování státu. „Tyto peníze jsou kravavý peníze, které se škrtají na nejchudších lidech,“ dodal na adresu úspor ekonom ČMKOS Martin Fassmann.

Alespoň to konstatuje odborná analýza, kterou si ČMKOS nechal zpracovat. Ve zprávě se rovněž uvádí, že je český daňový systém nastaven na hospodářský růst a současný stav je tak neudržitelný. Daňová kvóta je prý asi sedm bodů pod evropským průměrem. „Žádná z předchozích vlád nedokázala zavést ani kontrolní pokladny, ani majetková přiznání - tedy nástroje, které fungují ve vyspělých zemích EU,“ kritizují odboráři neschopnost exekutivy bojovat proti daňovým únikům.

Buď dohoda, nebo protesty

„Naším cílem je dohodnout se. Pokud však naše argumenty nebudou respektovány, přistoupíme k akcím,“ prohlásil předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. „Vy budete pokračovat tak dlouho, až vaši spolupracovníci nebudou v kancelářích, ale pod okny vašich kanceláří,“ vzkázal vládě.

Škrty v dávkách nic neřeší

Odborářům vadí hlavně nevyvážené šetření na výdajové straně rozpočtu. Upozorňují, že je to tak trošku optický klam, protože kdyby se seškrtaly všechny sociální dávky, znamenalo by to snížení schodku ze současných 200 miliard zhruba na 120 miliard, což nestačí. „Nelze se dívat jen na výdaje, je třeba se dívat i na příjmy, jestli tam není nějaký prostor,“ radí vládě makroekonom ČMKOS Jaroslav Ungerman.

Snižování státních výdajů povede podle odborářské analýzy k utlumení hospodářského růstu, tedy především ke zvýšení počtu nezaměstnaných lidí a omezení investic. Výhrady odbory mají i k reformám zdravotnictví, důchodů a penzí. Pokud se všechny provedou, přinese to růst státních výdajů o dalších 50 miliard korun. Nečasův kabinet tudíž může podle odborů spoléhat pouze na to, že impulz pro českou ekonomiku přijde ze zahraničí.

Novela zákoníku práce povede k rozvoji švarcsystému

ČMKOS se vyjádřil i k záměrům Nečasova kabinetu na novelizaci zákoníku práce. Zamýšlenými změnami jsou například zvýšení podpory nezaměstnaným, kteří začnou podnikat, zdvojnásobení doby, po kterou lze pracovat na dohodu o provedení práce, řetězení pracovních smluv na dobu určitou, či změny ve vyplácení odstupného.

To podle analýzy povede k dalšímu rozvoji švarcsystému, kdy lidé pracují sice jako běžní zaměstnanci u jedné firmy, ale na živnostenský list namísto smlouvy o hlavním pracovním poměru. Důsledkem bude další prohloubení výpadku příjmů do veřejných rozpočtů.

Největší výhrady odbory mají ke podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří sami dají výpověď. „Já jsem v této době ještě nepotkal nikoho, kdo by dobrovolně ukončil pracovní poměr v případě, že nemá se zaměstnavatelem nějaký problém. V kovoprůmyslu se například řeší takové případy, kdy zaměstnance vydírají v tom smyslu, že musí uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru tzv. dobrovolně, a to například jenom proto, aby dostal vyšší odstupné a měl alespoň nějaké peníze. Stát ho tím potrestá dvakrát buď nižší, nebo žádné dávky v nezaměstnanosti,“ upozornil Středula.

Zrušení podpory lidem, kteří sami dali výpověď, se stane zřejmě jediným bodem, od kterého bude kabinet ochoten upustit. Dnes odpoledne rozeslal premiér Petr Nečas (ODS) tiskovou zprávu, ve které přiznává, že s tímto plánem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) nesouhlasí. Podle premiéra by i tito lidé měli mít na podporu nárok, peněz by však měli dostávat méně.

Dopadu reforem na pracovníky se bojí i Škoda Auto

K rozhořčeným odborářům se v některých bodech připojili i někteří zaměstnavatelé. Třeba v mladoboleslavské Škodovce sice vítají změny, které rozhýbou trh práce, na druhou stranu se bojí, aby jejich důsledky nedolehly na zaměstnance příliš tvrdě.

„Škoda Auto jako největší zaměstnavatel v České republice si je vědoma své sociální odpovědnosti. Z toho balíčku by se dalo něco vybrat, ale komplexně asi ne,“ konstatoval mluvčí Škodovky Jaroslav Černý.

Vláda: Chování odborů je nezodpovědné

Kabinetu se odmítavý postoj odborů k reformám a škrtům nelíbí. Dává sice šanci jednáním, vzdát se reforem ale nehodlá. „My jsme připraveni jednat, jsme připraveni zúčastnit se zodpovědného sociálního dialogu, ale samozřejmě představa, že zadupáním a protestními akcemi se zastaví nezbytné kroky, které jsou dělány v zájmu zaměstnanců, to samozřejmě není reálná představa,“ zdůraznil Nečas, podle kterého je vláda pevně rozhodnuta naplnit své programové prohlášení.

Buď řecká cesta, nebo reformy

„I odbory stejně jako tato země stojí na křižovatce. I v Maďarsku a Řecku to byly tamější odbory, které dlouhá léta bránily provedení strukturálních reforem a přispěly k tomu, že tyto země se ocitly v situaci, ve které jsou, tzn. v situaci, kdy v oblasti veřejných rozpočtů už nejsou svéprávné a musí poslouchat v mnoha ohledech i diktát zahraničních finančních institucí a kdy musí provádět velmi drastické škrty,“ uvedl Nečas.

Nekompromisní rétoriku odborů kritizuje i ministr práce a sociálních věcí Drábek, který přišel se změnami v zákoníku práce. „Na tom lze velmi pěkně vysvětlit, jakým způsobem odboroví předáci prezentují svůj přístup k této vládě. My jsme byli svědky snůšky různých nařčení a řada z nich vůbec není pravdivá. Naprosto nejvíc vypovídající jsou slova pana Středuly,“ podtrhl ministr. Středula podle něj navádí k dezinterpretaci programového prohlášení kabinetu a zbytečně nahání lidem hrůzu.

Kabinet chce i přes odpor odborů provádět nezbytné reformy a zastavit zadlužování země. Podle Nečase je tím povinován všem občanům České republiky včetně zaměstnanců, které reprezentují odbory. Reformy nebudou snadné a budou bolet, pokud se však neprovedou, dopadnou lidé ještě hůře.

Vydáno pod