Heineken kupuje ústecké pivovary Drinks Union

Ústí nad Labem - Nizozemská společnost Heineken kupuje ústeckou akciovou společnost Drinks Union. Akvizice dostane Heineken na třetí místo na trhu. Drinks Union doposud sdružoval pivovary Krásné a Velké Březno, Louny a Kutná Hora a likérku Granette. Transakce ještě podléhá souhlasu antimonopolního úřadu.

Společnost Heineken, která sídlí v Amsterdamu, oznámila, že akvizice ji posune na třetí pozici na českém trhu s 12procentním podílem a 1,9 miliony hektolitru výstavu.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku se očekává posvěcení fúze od všech povolaných autorit. Společnost uvádí, že důvodem převzetí je mimo jiné doplnění dosahu společnosti na celou republiku. Doposud Heineken operuje v Praze a na Moravě. „V Česku se dá stále očekávat růst trhu a tím, že pokryjeme celé území, se nejlépe dostaneme do povědomí Čechů, a budeme tak dál expandovat,“ uvedl Nico Nusmeier, regionální prezident Heinekenu pro střední a východní Evropu.

Drinks Union vyrábí piva Zlatopramen, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec. Společnost dosud vlastnilo několik fyzických osob.  

Heinekenu, jedné z největších pivovarnických skupin na světě, už v Česku od roku 2003 patří Starobrno a od loňského září Královský pivovar Krušovice.

Veřejná oficiální doktrína Heinekenu je být ve všech středoevropských zemích jedničkou nebo dvojkou na trhu, potvrdili výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý a předseda Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Dá se tak předpokládat, že Heineken na českém trhu neřekl poslední slovo.

„Akvizice je logickým důsledkem vývoje českého trhu s pivem. Velké koncerny vidí jednu z posledních příležitostí, jak si zajistit pevné místo na tomto velmi atraktivním středoevropském trhu,“ míní Hatlapatka. Hlavním důvodem konsolidací je zvyšující se tlak na náklady, především v oblasti cen energií a surovin. „Současná konsolidace nijak neohrožuje konkurenční prostředí,“ dodal analytik.