Spolchemie získala další čas, zatím jí krach nehrozí

Ústí nad Labem – Ústecká chemička Spolchemie získala další čas na restrukturalizaci, přitom už nad ní viselo nebezpečí krachu. Dnes se však domluvila s věřitelskými bankami na prodloužení takzvané stabilizační dohody až do konce letošního roku. Poté by se měla továrna s asi 820 zaměstnanci dostat do zisku a splácet většinu závazků z loňského roku, kdy prodělala asi 340 milionů korun.

Spolchemie splácí část svých závazků už teď, ale většina zátěže by se měla rozložit až od příštího roku. Už během něj totiž společnost počítá se ziskem. Pětice bank, která sestává ze Citibank, ČSOB, Komerční banky LBBW a Raiffeisen, bude mít zřejmě i nadále zástavní právo k majetku společnosti. Odklad je podmíněný i dokončením restrukturalizace firmy.

Loni firma prodělala 340 milionů

Spolchemie se letos potýká s velmi vážnými problémy. Za loňský rok prodělala 340 milionů korun a už před rokem musela poprvé jednat o dohodě s bankami. Na jaře zahájila restrukturalizaci a propustila zhruba 150 z tisícovky zaměstnanců, další přesuny probíhají mezi jednotlivými provozy.

Další propouštění zatím zaměstnancům Spolchemie nehrozí. Firmě totiž pomohla i dohoda o joint venture s japonským chemickým gigantem DIC, který přesune do Česka výrobu alkydových a nátěrových pryskyřic z Vídně. Některé zahraniční odhady hovoří o tom, že by v uzavřeném provozu ve Vídni mohlo přijít o práci až 200 lidí. „Nová výroba by nám měla hlavně umožnit udržení zaměstnanosti, stejně jako restrukturalizace,“ uvedla mluvčí Spolchemie Marie Logrová.