Zakázka NATO: Ruské vrtulníky budou opravovat v Leteckých opravnách v Praze

Praha - Letecké opravny Praha vyhrály tendr na opravu čtyř dopravních vrtulníků Mi-17, vypsaný specializovanou agenturou Severoatlantické aliance. Cena kontraktu je v přepočtu 250 milionů korun. Podle vedení podniku se tak začíná rozjíždět projekt opravy všech ruských vrtulníků v alianci. Další kontrakty tak mají následovat.

Jedná se o první velkou zakázku NATO ohledně modernizace vrtulníků, která míří do Česka. Jde o opravu dvou maďarských a dvou bulharských dopravních strojů Mi-17, která se bude provádět v hangáru Leteckých opraven Praha. Modernizace jednoho vrtulníku trvá zhruba půl roku. V případě této zakázky se modernizace podle ředitele divize letadel LOM Praha Jiřího Hlůžete týká avionických systémů, navigačních systémů a komfortu pro piloty. 

Peter Jurík, náměstek ředitele divize letadel, LOM Praha

„Nikde kromě LOM Praha se tyto modernizace nedělají, jsme první na světě.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)


Letecké opravny věří, že je to teprve začátek. Ve vzdušných silách NATO totiž stále lítá více než 200 dopravních helikoptér ruské výroby. Ty mají hlavně alianční země z bývalého východního bloku. Vrtulníky Mi-17 používají ale také Britové a Američané. Modernizovat by je mohl právě LOM. Nicméně ministr obrany Alexander Vondra tvrdí, že to nebude jednoduché: „Je to boj o zakázky, tady jednotlivé členské země prosazují nemilosrdně své státní zájmy.“ 

Letecké opravny už byly pro českou armádu kompletně opraveny a vybaveny novými přístroji a třemi helikoptérami Mi-171. Ty už několik měsíců slouží v Afghánistánu. České modernizované vrtulníky budou v Afghánistánu létat minimálně do konce příštího roku. První spojenecké vojáky převezli ze základny Bagram do Kábulu letos 13. ledna.

  • Letecké opravny Praha - opravy vrtulníku Mi-17 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1839/183824.jpg
  • Vrtulník Mi-17 v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1839/183825.jpg