Třebechovický betlém čeká s opravou na evropské dotace

Třebechovice pod Orebem – Ne všechny obce dosud dosáhly na evropské dotace. Například Třebechovice pod Orebem už dvakrát odešly ze soutěže poražené, a to bez příspěvku na plánované muzeum betlémů. Jedná se přitom o národní kulturní památku a více než sto let starý Proboštův betlém novou budovu nutně potřebuje. Třebechovice tak potřetí klepou na bruselské dveře.

Po neúspěšných pokusech o evropské peníze Třebechovice původní projekt za 95 milionů zmenšily. Nyní žádají 59 milionů. „Stávající budova by měla být zdemolována a na jejím místě by měla vzniknout nová budova třebechovického muzea betlémů,“ přibližuje projekt starosta Třebechovic Jiří Němec. Podle něj pak bude betlém přístupný ze všech stran, dnes návštěvníci nevidí například jeho zadní část.

Betlém je třeba opravit

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Národní kulturní památka se nachází v chátrajícím domku a ohrozit ji může velká voda, jako se to stalo v 90. letech. Ani samotný betlém, vytvořený řezbáři Josefem Proboštem a Josefem Kapuciánem, navíc není v dobré kondici a potřebuje generální opravu. „Z devíti pohyblivých pásů jich nyní pět nefunguje a ze 171 pohyblivých figurek zhruba třetina taktéž stojí,“ vysvětluje starosta. Podle restaurátora a správce betlému Kamila Andrese je již na památce seschlá dřevní hmota a ztrácí pevnost, takže je křehká. Kompletní rekonstrukce betlému by zabrala tři až pět let.

Betlém si každoročně prohlédne 35 tisíc lidí. Dvakrát více návštěvníků přivítal dřevěný unikát umístěný na starém valníku v roce 1967, když se vrátil ze světové výstavy v kanadském Montrealu. Tehdy jej objevil svět. V Třebechovicích nyní chtějí lákat stále více turistů, především z Polska. Nejen proto vymýšlejí nové programy, třeba tvůrčí dílny pro řezbáře.

Silvie Hlaváčková, ředitelka třebechovického muzea betlémů

„Jednou z možností je restaurovat betlém přímo za provozu, kdy by byl za sklem a návštěvníci by se mohli podívat do jeho útrob a sledovat práci jednotlivých restaurátorů.“

O tom, zda budou Třebechovice se žádostí úspěšné, rozhodne regionální rada 10. září. V programu cestovního ruchu se o dotaci uchází balík projektů za 4,5 miliardy korun. V pokladně je ale jen 1,6 miliardy. Pokud nakonec Třebechovice dotaci získají, nové muzeum chtějí začít stavět na jaře příštího roku.

  • Třebechovické muzeum betlémů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182435.jpg
  • Třebechovické muzeum betlémů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182432.jpg
  • Třebechovické muzeum betlémů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182433.jpg