Lesy ČR sbírají za první pololetí ovoce, znásobily zisk na 1,773 miliardy

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky za první pololetí meziročně znásobil hrubý zisk na 1,773 miliardy korun, přitom za stejné období loni měl podnik hrubý zisk 55,6 milionů. Za výsledkem firmy stojí úspory a také dobré prodejní ceny dříví. V současnosti patří podniku polovina lesů v zemi.

Lesy ČR se budou snažit dosavadní trend hospodaření udržet. „Věříme, že mimořádné náklady na odstraňování povodňových a ostatních škod, přesahující půl miliardy korun, výrazně neovlivní nastoupený trend dobrého hospodaření podniku,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Podle Sýkory bude podnik i nadále pokračovat v posuzování nezbytnosti nákladů podniku a jejich efektivity: „Případná další redukce nákladů nebude mít dopad do oblasti řádné péče o les a zajišťování jeho ochrany ani do oblasti veřejně prospěšné činnosti.“

Lesy ČR dosáhly za loňský rok hrubého zisku 783,9 milionu korun, předloni se jednalo o necelých 707 milionů korun. Na letošní rok podnik plánuje dosažení hrubého zisku 804,57 milionu korun.