Ústecké muzeum se raduje z vzácné fresky, kdo ale zaplatí restaurátorům?

Ústí nad Labem – Evropské peníze hrají hlavní roli při rekonstrukci ústeckého městského muzea. Brusel slíbil na jeho opravu dotaci ve výši 337 milionů korun. Muzeum ale musí znovu začít fungovat už za 24 měsíců od zahájení přestavby. Nejzazší termín je tak konec června příštího roku. Teď se ale objevila komplikace. Restaurátoři totiž v hlavním sále budovy odkryli vzácnou barokní fresku a nikdo neví, kde vzít peníze na její restaurování.

Historický objev je na jednu stranu důvodem k oslavám. „Jsme velmi rádi, že se v tak poničeném městě jako je Ústí našly takovéto vzácné fresky,“ pochvaluje si ústecký primátor Jan Kubata (ODS). Problémem je ale to, že nikdo nepočítal s tím, že fresky budou tak cenné a na tak velké ploše. Náklady na zrestaurování nalezených fresek odhadují památkáři na 10 milionů korun. Problém je v tom, že s takovou částkou rozpočet na rekonstrukci muzea nepočítal.

Opravit, nebo zamalovat?

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Město, jakožto investor, musí reagovat na novou skutečnost a dofinancovat tuto věc,“ je přesvědčený autor projektu rekonstrukce Zdeněk Havlík. Ústecká radnice je ale v tísni, 10 milionů na fresky nemá. Proto se hned na začátku objevilo jednoduché řešení – to, co půjde, se zrestauruje a zbytek zase zamaluje. Restaurátoři se vrátí, až budou lepší časy.

Myšlenka odložení restaurátorských prací má ale řadu odpůrců. Podle vedení muzea by to bylo jen zbytečné mrhání penězi. Případné zamalování fresek se nezamlouvá ani projektantům. I podle města se jedná pouze o krajní řešení. „Udělám vše proto, abychom to mohli opravit najednou,“ slibuje primátor. Čas se mu ale rychle krátí. „Pokud se během krátké doby, odhaduji čtrnácti dní, nedozvíme, že jsou peníze na pokračování, restaurátorský tým se rozběhne do jiných akcí a třeba rok nebude k dispozici,“ varuje ředitel muzea Gustav Krov.

Projektant i historici se v této chvíli přiklánějí spíš ke kompromisní variantě - k vyjednávání s evropským úředníky. Nejvýhodnější podle nich bude zkolaudovat muzeum se všemi odkrytými freskami, jak s těmi, co se do otevření podařilo zrestaurovat, tak i s těmi, co ještě ne.

Ústecký primátor se ale nevzdává ani myšlenky, že by všechny fresky mohly být zrestaurovány najednou ještě před kolaudací. Proto chce v nejbližších dnech objet všechny ministry nové vlády, kteří by mohli muzeu pomoci.

Vydáno pod