Němci kvůli daňovým únikům pročesávají banku Credit Suisse

Berlín / Frankfurt nad Mohanem - Ve třinácti pobočkách švýcarské banky Credit Suisse v Německu probíhá policejní razie. Úředníky k tomu vedly výsledky zkoumání dat, která Německo před časem zakoupilo a která údajně obsahují důkazy o daňových únicích německých občanů. Německá razie je dalším krokem v boji proti donedávna neochvějnému švýcarskému bankovnímu tajemství, které už naboural spor mezi Spojenými státy a švýcarskou bankou UBS.

Düsseldorfský prokurátor Johannes Mocken informoval, že se do akce zapojilo na 140 policistů, kteří jsou v pobočkách banky v Berlíně, Düsseldorfu, Mnichově a dalších městech. Data, která německé úřady vyhodnotily, prý ukazují na daňové úniky přes Švýcarsko.

Prokurátoři mají podezření, že k daňovým únikům napomáhali nejmenovaní zaměstnanci Credit Suisse. Mocken uvedl, že Německo na základě nově získaných dat otevřelo už 1 100 případů daňových úniků v celkové sumě 1,34 miliardy eur (zhruba 34 miliard korun). Další informace nechtěl poskytnout, protože zásah ještě neskončil. Výsledky akce státní zastupitelství zveřejní až během několika týdnů.

Banka Credit Suisse probíhající razii ve svých pobočkách potvrdila, ani ona ale nechtěla k vyšetřování poskytnout bližší informace. „Credit Suisse úzce spolupracuje s příslušnými místními orgány. Vzhledem k pokračujícímu vyšetřování to nemůžeme více komentovat,“ řekl mluvčí švýcarské banky Marc Dosch.

Dodatečné příjmy přijdou v době krize vhod

„Vláda teď, když vidí obrovské deficity, které musí splatit, samozřejmě hledá nové zdroje příjmů. Čili dneska se cokoliv hodí a otevírají se staré kauzy, stará cédéčka a hodí se to k tomu, aby se dohledaly nové potenciální zdroje,“ zdůvodnil postup Němců ekonom Národohospodářské fakulty VŠE Petr Bartoň.

Švýcarské banky spravují majetek cizinců zhruba v hodnotě 2 bilionů eur, z toho asi 23 miliard eur připadá na peníze německých občanů. Podle ekonoma a politologa Petra Robejška je většina těchto úspor v pořádku, část z nich ale využívá specifik švýcarského bankovního systému. „V roce 2008 koupila německá vláda první kompaktní disk (s daty o německých klientech švýcarských bank) a od té doby postupuje proti daňovým únikům mnohem a mnohem ostřeji, než tomu bylo v minulosti,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT24. Za disk s daty o daňových únicích německé úřady zaplatily neznámému prodejci 2,5 milionu eur.

Kvůli daňovým únikům popotahována i UBS

Před nedávnem čelila podezření z napomáhání k daňovým únikům jiná švýcarská banka – UBS. Ve Spojených státech bance hrozilo, že se bude muset bránit před soudem. Nakonec však spor skončil mimosoudním vyrovnáním, v rámci kterého švýcarská banka musí poskytnout americkým úřadům informace o více než čtyřech tisících klientů podezřelých z daňových úniků.

Zpočátku se Švýcarsko spolupráci se Spojenými státy vehementně bránilo a poukazovalo na své tradiční bankovní tajemství. Washington Bernu pohrozil, že pokud bude dál krýt daňové podvodníky, ocitne se Švýcarsko mezi zeměmi, které nespolupracují při odhalování trestné činnosti. To by pro švýcarskou konfederaci mimo jiné znamenalo řadu omezení v obchodním styku s vyspělými zeměmi. Dohoda mezi UBS a Spojenými státy nakonec odstartovala nový trend, který postupně boří donedávna neprůstřelné bankovní tajemství.

Vydáno pod