Antimonopolní úřad si tentokrát posvítí sám na sebe

Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se rozhodl, že si tentokrát posvítí sám na sebe. Na podzim chce začít zkoumat, jakým způsobem se v něm pracuje s informacemi, které jsou mnohdy zneužitelné a často mají i povahu obchodního tajemství. Podle dnešního vydání deníku E15 chce na kontrolu získat grant Evropské unie. Důvodem celé akce je nejspíš fakt, že se loni dostal do podezření, že z něj unikly informace o chystané listopadové kontrole EU v Energetickém průmyslovém holdingu (EPH) a ve společnosti ČEZ.

Úřad bude pod drobnohledem rok a půl

Podle předsedy úřadu Petra Rafaje potrvá kontrola a testy asi tři čtvrtě roku. Stejně dlouhou dobu bude potom úřad mít na zapracování výsledků do praxe a na odstranění případných nedostatků. V rámci akce chystá antimonopolní úřad i školení pro zaměstnance, jak s citlivými údaji zacházet. Část projektu si úřad zajistí vlastními silami, na část si najme externí nezávislou firmu.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

„Úřad požádal prostřednictvím ministerstva vnitra o několikamilionový grant z fondů EU. Celý projekt by měl začít od září.“

„Bezpečnostní postupy máme velice dobře zpracovány, předchůdci to udělali velice pečlivě. Myslím, že moc oprav nebude.“

Bruselská kontrola EPH a ČEZu se loni „nevydařila“ 

Brusel chtěl loni v Energetickém průmyslovém holdingu a ve společnosti ČEZ zkontrolovat, zda firmy nenarušily hospodářskou soutěž na českém trhu a zda to nevedlo k posílení role ČEZu. Firmy údajně věděly o razii několik dní dopředu, a mohly se tak na ni připravit. Samy toto tvrzení odmítly. Na kontrole komise se tehdy podílel i antimonopolní úřad. Ten od začátku popírá, že by zprávy o nadcházející razii unikly od něj. Vyšetřování, zda někdo informaci nevynesl, však úřad neprovedl.

  • Petr Rafaj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/976/97541.jpg
  • Skupina ČEZ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/711/71031.jpg
Vydáno pod