Distributoři elektřiny: Stát by měl zakázat sluneční elektrárny na zelené louce

Praha - Výstavbu fotovoltaických elektráren na „zelené louce“ by podle Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) měl stát zakázat ještě tento rok. S výzvou dnes přišel generální ředitel provozovatele přenosové sítě ČEPS Petr Zeman. Podle distributorů elektřiny totiž rostoucí příspěvky na neregulované obnovitelné zdroje zatěžují jejich rozpočty. Naopak Česká fotovoltaická průmyslová asociace se bojí o budoucnost tohoto oboru podnikání v Česku.

Zuzana Musilová, mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace

„Česká fotovoltaická průmyslová asociace v posledních týdnech sleduje všechny kroky spojené se situací ve fotovoltaickém průmyslu a vnímá je jako cílenou kampaň k likvidaci solárního byznysu v českém prostředí.“

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Jan Kanta, člen správní rady ČSRES

„Neočekávané náklady povedou k deficitu rozpočtů distributorů, kteří v důsledku toho budou muset omezit prostředky vyhrazené na provoz a investice do sítí.“

Dále navrhuje sdružení i jiná opatření. „Prostředky na podporu obnovitelných zdrojů, včetně zdrojů fotovoltaických, by měly být mimo plateb za elektřinu získávány i z jiných plateb, buď rozšířením příspěvku na jiné druhy energie, jako je teplo, uhlí či plyn, nebo rozšířením takzvané ekologické daně i na plynná a pevná paliva,“ prohlásil člen správní rady sdružení Jan Kanta.

Od začátku roku do konce května bylo v Česku instalováno celkem 731 megawatthodin (MW) ve větrných a fotovoltaických zdrojích. Do konce roku 2010 může číslo vyšplhat až na 2952 MW.

Do ČSRES jsou sdruženi provozovatelé regionálních distribučních soustav. Mezi jeho členy patří ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, Pražská energetika distribuce a provozovatel národní přenosové soustavy ČEPS.