České banky zvýšily během krize kapitál o 100 miliard

Praha – Kapitál českých bank se od začátku roku 2007 do letošního března navzdory krizi zvýšil o souhrnných 100 miliard korun na celkových 334,9 miliardy korun. Za poslední rok vzrostl o 38 miliard korun, vyplývá z údajů České národní banky. Oproti řadě jiných států přitom Česko nemuselo podporovat své banky finančními injekcemi.

„Vedení bank si velmi dobře uvědomuje zvýšená rizika během krize a snaží se udržovat poměrně vysoký kapitál. Banky jsou schopny restrukturalizovat svůj byznys a snižovat náklady, popřípadě najít jiné zdroje výnosů. Udržují si ziskovost i během velmi nepříznivého vývoje a ještě jsou schopny posilovat kapitál,“ uvedl končící guvernér ČNB Zdeněk Tůma při prezentaci Zprávy o finanční stabilitě.

Všechny české banky mají dnes tzv. kapitálovou přiměřenost vyšší než deset procent. Celkově letos v březnu činila více než 14 procent. Kapitálová přiměřenost představuje poměr kapitálu a aktiv banky vážených jejich rizikovostí. Tento podíl roste, pokud roste kapitál banky rychleji než její rizikově vážená aktiva. To se nyní podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky finančním institucím daří. „Růst kapitálové přiměřenosti českých bank není záměrný, ale spíše se jedná o důsledek toho, že banky nejsou schopny a nebo ochotny zvyšovat svoji bilanci aktiv, především úvěrů, tak rychle jako tomu bylo v předkrizové době,“ upozornil Hatlapatka.

Banky díky současné obezřetnosti budou mít v budoucnosti prostor pro expanzivní úvěrovou politiku a zároveň budou schopny bez problémů splnit případné přísnější požadavky v rámci basilejských pravidel. Nová basilejská pravidla, která vypracovává Banka pro mezinárodní platební vyrovnání, budou vyžadovat od bank, aby měly proti svým úvěrům a dalším pohledávkám více kapitálu a kvalitnějšího než dosud.