Důchodová reforma může začít už za dva roky

Praha – Reforma důchodového systému by mohla začít už v roce 2012. Po dnešní schůzce se členy tzv. Bezděkovy komise, která vypracovala možné varianty reformy, to řekl volební lídr ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Nečas. Na budoucí podobě penzijního systému se chce shodnout také se sociální demokracií, a tak výsledná podoba reformy podle Nečase nejspíš nebude přesně odpovídat ani jednomu ze dvou scénářů navržených expertní komisí.

„My jsme pracovali ve výpočtech, které simulovaly různé scénáře se spuštěním systému v roce 2015. Samozřejmě, pokud je tady schopnost veřejné správy politická ambice udělat to dříve, tím lépe,“ komentoval dnešní Nečasova slova prezident Asociace peněžních fondů a zároveň jeden ze členů Bezděkovy komise Jiří Rusnok.

Komisí předložené návrhy musí podle Nečase ještě dál rozpracovávat ministerstva financí a také práce a sociálních věcí. Pro lídra ODS jsou totiž přijatelné obě navržené varianty. „Když si mapuji politickou scénu, tak je jasné, že o podporu budeme muset usilovat. Určitě budeme vyjednávat nejen na bázi tří stran, které teď jednají o vytvoření vládní koalice. Ale budeme chtít velice intenzivně tuto věc diskutovat i s ČSSD,“ zdůraznil lídr ODS.

Teprve od výsledné reformy se bude odvíjet také možné sbližování sazeb daně z přidané hodnoty, poznamenal Nečas. Připomněl, že v roce 2004 za vlády ČSSD bylo mnoho komodit přesunuto ze snížené pětiprocentní sazby DPH do sazby 19 procent, což tehdy znamenalo zvýšení odvodů z DPH o 40 miliard korun. „To bylo masivnější zvýšení, než jak navrhuje v jednom scénáři Bezděkova komise,“ podotkl místopředseda ODS.

Petr Nečas k termínu realizace důchodové reformy:

„Základní kroky by měly být provedeny v tomto volebním období, není důvod nic odkládat. Pokud bychom se shodli nad základním schématem provedení těchto kroků, legislativní práce a přijetí těchto zákonů je podle mého názoru zvládnutelné do konce roku 2012.“

Bezděkův tým představil výsledky své činnosti ve středu. V obou verzích reformy navrhuje snižování pojistného z dnešních 28 na 23 procent hrubé mzdy. Zatímco v první variantě by člověk 20 procent hrubé mzdy odváděl do státního pilíře, další tři procenta by si pak povinně spořil na individuální penzijní účet, ve druhé by všech 23 procent odváděl do státního pilíře. Ze svého by si pak ovšem mohl spořit další tři procenta. Stát by mu pak přispěl stejnou částkou. Individuální penzijní účty by v obou variantách investičně spravovaly nestátní penzijní fondy.

Cesta ke shodě nebude lehká

Závěry komise jsou podle Nečase unikátním nepoliticky vzniklým výchozím dokumentem. „Budeme určitě jednat a budeme vedeni maximální snahou se dohodnout a najít širší politickou shodu nad důchodovou reformou,“ dodal lídr ODS a připomněl případ Slovenska, kde se podle něj „úplně zbytečně“ z důchodové reformy stalo politické téma a předmět politického střetu.

Jak by mohla případná dohoda s ČSSD vypadat, Nečas nastínil na příkladu jednání kolem přípravy první fáze důchodové reformy. „Sociální demokracie s tímto návrhem nevyslovila souhlas, nehlasovala pro něj, řekla mnoho kritických slov na jeho adresu, ale akceptovala ho,“ zdůraznil. „Minimálně této podoby jakéhosi modu vivendi se budeme snažit dosáhnout,“ dodal.

ČSSD se diskusi nebrání. Ekonomický expert strany Jan Mládek k jejím případným výsledkům ale zůstává skeptický. „Rádi bychom jednali, ale musí to být jednání, které bude o něčem, a ne jen pro forma a pak si stejně odhlasují, co chtějí, a to tam cítím,“ uvedl.

Na variantách připravených Bezděkovou komisí se sociální demokracii nelíbí hlavně vyvedení části peněz ze státního pilíře důchodového systému do soukromých fondů. Odmítá taky jednotnou sazbu DPH. „To je věc pro nás naprosto nepřijatelná, z tohoto hlediska mají zaplatit důchodovou reformu důchodci, protože zaměstnancům to bude nahrazovat snižování sociálního pojistění,“ zdůraznil Mládek.

Sami členové expertní komise změny svých návrhů připouštějí. Podle Jiřího Rusnoka mají výstupy Bezděkova týmu sloužit jen jako příklad, kudy se lze ubírat. „Bylo by dobře, kdyby výsledkem toho kompromisu bylo zřízení spořícího pilíře pro mladší věkové skupiny, abychom v řádu několika desetiletí zde měli více diverzifikovaný systém, nikoliv jen ten dnešní závislý čistě na výběru daně, z které tento systém financujeme,“ dodal Rusnok.

Kromě dvou variant důchodové reformy navrhla Bezděkova komise taky úpravy současného penzijního systému. Mezi nimi například další prodlužování věku pro odchod do důchodu, zrušení vdovských a vdoveckých důchodů, přísnější podmínky pro přidělování invalidních důchodů či návrh na vytvoření společného základu pro odvody na sociální pojištění manželů. Oba by potom dostávali stejný důchod.