OPEC: Ceny ropy teď nemají s nabídkou a poptávkou nic společného

Dubaj - Nynější rekordní ceny ropy nemají nic společného s nabídkou a poptávkou na trhu a ovlivňuje je hlavně klesající kurz dolaru a příliv spekulativních investic na trh komodit. Zvýšení těžby Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) by tak poslední vlnu růstu cen nijak neovlivnilo, řekl dnes v Dubaji jeden z delegátů OPEC.

OPEC na svém zasedání na počátku měsíce ponechal těžební limity beze změn i přesto, že ceny ropy dosahovaly již tehdy 100 dolarů za barel. Po rozhodnutí OPEC ceny zrychlily růst a tento týden vystoupily až na dosud rekordních 111 dolarů. OPEC, který dodává více než třetinu světové spotřeby ropy, opakovaně říká, že cenový vývoj se v poslední době vymyká jeho kontrole.

„Co s tím můžeme dělat? Ceny naprosto ignorují základní faktory nabídky a poptávky. I kdybychom těžbu (na zasedání) zvýšili, nemyslím si, že by to cokoli změnilo. Cenu táhnou vzhůru finanční spekulanti, slabý dolar a fondy,“ řekl nejmenovaný delegát agentuře Reuters.

Delegát dodal, že zásoby ropy a benzinu v USA, které jsou největším spotřebitelem ropy, nyní rostou, což naznačuje, že situace na fyzickém trhu za nynější růst cen nemůže. Zásoby benzinu v USA minulý týden podle vládních statistik dosáhly nejvyšší úrovně za 15 let.

Guvernér OPEC Alí al-Jabhúní dnes uvedl, že OPEC nebude reagovat na pohyb cen vzniklý spekulacemi v situaci, kdy je na trhu rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. „OPEC nesleduje ceny. Sledujeme fundamentální faktory trhu: nabídku, poptávku a zásoby. Předpovídat ceny je obtížné, protože ty se nepohybují podle fundamentálních aspektů a převládá zde spekulace,“ řekl guvernér televizi Al-Arabíja.

OPEC se na posledním zasedání ve Vídni dohodla, že další mimořádné zasedání nesvolá, avšak ministři mohou jednat neformálně o situaci na trhu na ropné konferenci 20. až 22. dubna v Římě. Příští pravidelné zasedání ministrů se plánuje až na 9. září.