Lesy ČR musí zaplatit milionovou pokutu

Brno – Pokuta milion korun státním Lesům ČR od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v zakázkách za 35 milionů korun z roku 2007 platí. Potvrdil ji šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj, který tak nevyhověl odvolání firmy. Jde o jednu z největších sankcí, kterou antimonopolní úřad za zakázky uložil. Lesy ČR se mohou proti pokutě obrátit na soud.

Antimonopolní úřad vyměřil podniku vysokou pokutu také proto, že se podle něj jednalo o vážné pochybení. Lesy ČR totiž neuchovaly dokumenty celkem k sedmi zakázkám v celkovém objemu 35 milionů korun bez DPH. Zákon o veřejných zakázkách přitom nařizuje uchovávat dokumenty po dobu pěti let.

V jednom případě také Lesy ČR porušily zákon, když jednu ze zakázek, na dodávku výpočetní techniky, rozdělily na dvě menší. Firmu tak Lesy ČR nehledaly veřejným výběrovým řízením, ale rovnou oslovily několik zájemců. Rafaj zkoumal i to, zda je výše pokuty přiměřená. Lesy ČR totiž namítaly, že šlo o pochybení konkrétního zaměstnance, kvůli kterému se podnik obrátil i na policii. Tato okolnost ovšem nemohla být podle Rafaje považována za polehčující.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

„Při zadávání veřejných zakázek Lesy ČR skutečně často dost mátly podnikatelskou veřejnost. Ty zakázky postrádaly v řadě případů transparentnost,“ uvedl agrární analytik Petr Havel. Lesy ČR dostaly 100tisícovou pokutu naposledy loni na podzim za chybnou zakázku na výběr právní kanceláře. Nedostatky podle antimonopolního úřadu obsahuje i chystaný obří mnohamiliardový tendr na lesnické práce.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24