Původní životnost Dukovan byla 30 let, nyní se plánuje až 60 let

Dukovany - Životnost jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku se původně plánovala na třicet let, díky modernizaci zařízení se ale počítá s prodloužením doby až na dvojnásobek. Vyloučena navíc není ani výstavba dalšího bloku. Dukovanská elektrárna zahájila provoz 3. května 1985 a od té doby vyrobila nejvíce elektrické energie ze všech elektráren v České republice. V současné době se ji ale chystá sesadit její mladší a výkonnější kolegyně z Temelína.

Dukovany s Temelínem vyrábějí třetinu veškeré elektřiny

Dukovany spolu s temelínskou elektrárnou v současnosti produkují zhruba třetinu veškeré vyráběné elektřiny. Jen v Dukovanech ročně vznikne kolem 14 miliard kilowatthodin proudu, a to i přes odstávky bloků kvůli modernizaci a instalaci účinnějších zařízení. V porovnání s ostatními výrobci prý navíc v Dukovanech elektřinu vyrábějí s nejnižšími měrnými náklady. Díky postupné modernizaci zařízení, jež patří k nejrozsáhlejším projektům společnosti ČEZ, by do konce roku 2012 měla mít elektrárna výkon 2000 MW, stejně jako má Temelín.

Jako zdroj nezbytné chladící vody slouží dukovanské elektrárně nedaleké vodní nádrže na řece Jihlavě - Dalešice a Mohelno. Vodní dílo vzniklo zhruba ve stejné době jako dukovanské zařízení, dnes zde také funguje přečerpávací vodní elektrárna.

Plánuje se stavba pátého bloku Dukovan

Generální ředitel ČEZu Martin Roman jinou cestu než jadernou do budoucna nevidí, a tak už prý elektrárenská společnost pracuje na podkladech pro stavbu pátého bloku Dukovan. „V bulletinu, který se teď vydal k výročí Dukovan, se předběžně říká, že se do budoucna předpokládá s vkladem asi 14 miliard do renovace elektrárny,“ podotkl Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky AV ČR.

Kromě řady plánovaných revizních odstávek má dukovanská elektrárna na svém kontě také dva kuriózní výpadky kvůli lidské chybě. Naposledy letos v lednu jeden z techniků omylem zavadil oblečením o vypínač, vypnul tak napájení, a tak i celý jeden blok elektrárny. Za dvanáct hodin výpadku Dukovany přišly o osm milionů korun.

Rozhovor s Petrem Spilkou, Petrem Brandejsem a Vladimírem Wagnerem (zdroj: ČT24)

Stavba Dukovan se rozjela v roce 1978

Tehdejší Sovětský svaz podepsal s Československem dohodu o budoucí výstavbě hned dvou jaderných elektráren, v Jaslovských Bohunicích na Slovensku a dukovanské elektrárně na jižní Moravě. Stavba se v Dukovanech naplno rozjela v roce 1978. Po prvním bloku následovaly bloky číslo dva a tři, jejichž spuštění v jednom roce bylo ve své době unikátní. Maximálního plánovaného výkonu pak elektrárna dosáhla v červenci 1987, kdy byl spuštěn zatím poslední, čtvrtý blok.

Přes osmdesát procent zařízení použitých na výstavbu dukovanské elektrárny pocházelo z Československa. Za stavbou stály Průmyslové stavby Brno, reaktory vznikly v plzeňské Škodovce. V areálu jaderné elektrárny jsou kromě čtyř reaktorových bloků ještě další dvě jaderná zařízení, a to sklad použitého jaderného paliva a úložiště nízko a středně radioaktivních odpadů. Otázka konečného uložení vyhořelého jaderného paliva, které se do hlubinných úložišť přesouvá až po vychladnutí, zůstává ale zatím nedořešena. V budoucnu údajně není vyloučena ani možnost, že se vyhořelé jaderné palivo stane opětovně surovinou k další výrobě elektřiny.

Vydáno pod