Česko - zdravotní turistiky ráj

Praha - I v dobách krize platí Česko za ráj zdravotní turistiky. Cestu do tuzemských nemocnic nebo sanatorií vyhledalo loni šest tisíc cizinců, tedy o šest procent více než v roce 2008. Většinou si nechali vylepšovat zevnějšek, léčili neplodnost nebo podstupovali laserové operace očí. Turisté vyráží do Česka na vlastní pěst nebo s pomocí agentur, které pomáhají hlavně s ubytováním nebo následnou péčí.

„Je zajímavé, že kontakty ze zahraničí možná díky krizi přicházejí častěji, přichází vyšší vrstva. Je to dáno nejen otevřením hranic, ale taky dobrým jménem našich chirurgů obecně,“ vysvetluje plastický chirurg Patrik Paulis.

zahraniční turista ze Stuttgartu

„Kromě jiného rozhodovala cena. Podle informací, ke kterým jsem se na internetu dostal, vyjde zákrok tady o 70 procent levněji než v jiných západních státech.“

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Podle žebříčku agentury Forbes patří Česká republika mezi top deset zemí, kam turisti míří za zdravotní turistikou, uvádí Filip Remenec, mluvčí CzechTourism.

Čeští doktoři nejčastěji upravují Němce(-ky) či Brity(-ky)

Do Česka nejčastěji přijíždějí zdravotní turisté z Německa nebo Británie. Méně pak z Rakouska nebo sousedního Slovenska. Ve většině případů, 87 procentech, se jedná o ženy. Většinou jim je mezi 30 a 50 lety. „Na našem pracovišti mužská klientela výrazně narostla, nechávají si dělat kosmetické operace v obličeji, víčka nejčastěji, facelifty, taky liposukce…,“ říká plastický chirurg Jiří Vrbický.

Podle Pavla Hilberta ze serveru www.lekari-online.cz jsou nejpopulárnější klasické výkony, tedy operace prsou, liposukce, operace očních víček či nosu. Za zdravotní turistikou se přitom jen loni celosvětově vydalo 32 milionů lidí. Letos by se jejich počet měl o osm milionů zvýšit. Vůbec nejvíce turistů si nechá vylepšovat svůj vzhled v Thajsku.

Vydáno pod