Čeští vinaři přišli na chuť růžovému

Praha – Čechům chutná stále víc růžové víno. Vinařské společnosti v něm pomalu začínají vidět zajímavou budoucnost. Loni jeho tuzemskou produkci meziročně zvýšili o celou třetinu. Vinařský fond se navíc rozhodl rosé podpořit i speciální kampaní, a tak se letos čeká ještě vyšší spotřeba.

Francie je mekou růžového vína v Evropě, před dvěma lety tam dokonce bylo oblíbenější než víno bílé. I když se na Moravě rosé vyrábělo už v 16. století - teď mu začínají Češi přícházet na chuť ve velkém. Česko má na výrobu růžových vín téměř ideální podmínky - ovocnost, svěžest kyselin i rozmaznitost odrůd. Tuzemští vinaři za ně získali loni dvojnásobný počet cen než v roce 2008.

Vinaři z Česka se na růžové soustřeďují až v poslední době

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Před pěti lety bylo podle Jiřího Horta z Rady Vinařského fondu jen několik málo vinařství, která růžové víno vyráběla, dnes ho mají ve svém portfoliu téměř všechna. „Jestliže jsme na začátku byli na úrovni dvou procent, teď už šplháme přes pět a doufáme, že se jednou dostaneme až k deseti procentům z celkového vypitého vína u nás,“ potvrzuje rostoucí produkci růžového ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Už i tradiční produkt, jakým je víno, se dočkal kampaně na sociální síti nebo na tuzemském videoserveru. Ta má cílit na mladší generaci. K propagaci růžového vína nepřímo přispívají i samotní vinaři. Prostřednictvím vinařského fondu. Každý do něj musí povinně přispívat 50 haléři z každého litru, stejnou částku pak přidává stát. Podle rozhodnutí kolektivní rady se peníze posléze rozdělují na různé projekty pro podporu českého vinařství.

Růžové víno je pro vinaře vlastně rychloobrátkovým zbožím, narozdíl od jiných druhů je ke konzumaci hned po zpracování. „Růžová vína se musí pít tak do dvou let, aby si zachovala svou svěžest,“ vysvětluje Jaroslav Machovec.

V uplynulé sezoně vyrobili tuzemští vinaři rekordních 840 tisíc hektolitrů vína, o 20 tisíc více než o rok dříve. Z celkové produkce připadlo dle ministerstva zemědělství 530 tisíc hektolitrů na bílé a 310 tisíc na červené víno. Vzhledem k nižší sklizni hroznů v roce 2009 očekává ministerstvo v aktuálním vinařském roce třetinový pokles výroby vína.