Poslanci přehlasovali Klause a snížili zdanění benefitů

Praha – Poslanci dnes přehlasovali prezidentské veto, a definitivně tak prosadili nižší zdanění zaměstnaneckých výhod daní z přidané hodnoty. Proti vyššímu zdanění, které platí od začátku letošního roku, protestovaly hlavně odbory a hrozily celorepublikovou stávkou v dopravě. Pro zákon hlasovali poslanci ČSSD a KSČM, přidali se i poslanci KDU-ČSL, bývalá poslankyně zelených Olga Zubová i dva bývalí sociální demokraté Evžen Snítilý a Kosta Dimitrov. Proti se postavili občanští demokraté, zelení i poslanci zastupující TOP 09.

Vyšší zdanění benefitů platí od letošního ledna. Zákon stanoví, že daň se vypočítává z obvyklé ceny, a nikoli ze snížené a zvýhodněné ceny pro zaměstnance. Proto je vyšší i samotná DPH. Týká se to například režijních jízdenek, závodního stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách. Sněmovna na přání vlády vyhlásila stav legislativní nouze a začátkem března schválila vládní novelu, která zdanění vrací na úroveň platnou do konce loňského roku. Poslancům novelu nejprve vrátil Senát a poté i prezident.

„Novela má podporu určité skupiny zaměstnanců i zaměstnavatelů, neboť jim má přidat z veřejných rozpočtů. Je však nespravedlivá, protože vede k tomu, že třetí osoby - daňoví poplatníci - připlácejí jedné skupině zaměstnanců na zaměstnanecké benefity domluvené výhradně mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem,“ uvedl mimo jiné ve zdůvodnění svého veta prezident Václav Klaus.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Nový předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil v úterý Českému rozhlasu řekl, že pokud dnes poslanci nižší zdanění neschválí, budou odboráři zřejmě stávkovat. Stávku v dopravě chtěly odbory vyvolat již 4. března, ale zrušily ji, když sněmovna změnu schválila poprvé.