TopInternet – důmyslný podvodník, nebo oběť?

Praha – Policie má na stole nový případ údajných internetových podvodů. Několik firem poukazuje na to, že společnost TopInternet od nich vymáhá peníze za jejich zveřejnění v katalogu na internetu, aniž by si tuto službu objednaly. TopInternet tvrdí opak, tedy že má objednávky potvrzené. Na čí straně je pravda, tak zřejmě bude muset odhalit až vyšetřování.

Jednou z firem, po které TopInternet podnikatele Michala Malého vymáhá peníze, je třeba agentura podnikatele Tomáše Zdechovského. „Pan Malý nám vystavil fakturu, že máme zaplatit za službu, kterou jsme si nikdy neobjednali, 1 320 korun plus DPH,“ popsal Zdechovský. Když požadovanou sumu opakovaně nezaplatili, TopInternet přitvrdil. „Nám přišla třetí upomínka a tam bylo 'pokus o smír před uplatněním pohledávky'. Na základě toho někteří zaplatí, i naše účetní dala automaticky příkaz do banky, že bychom to měli zaplatit, což jsem zásadně odmítl,“ popisuje svou další zkušenost Zdechovský.

A podobné zkušenosti s firmou TopInternet mají i další, mezi nimi například autodopravce Frodl. „Tato firma nás kontaktovala v nedávné době s tím, že jí dlužím 1 500 za webovou prezentaci. My jsme si rozhodně nic neobjednávali, takže to odmítáme zaplatit,“ uvedl podnikatel Pavel Frodl.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení nakonec podalo občanské sdružení Společná obrana. Podle jeho předsedy Davida Ondrejkoviče se připojilo až tisíc lidí, po kterých TopInternet vymáhá peníze za něco, co nechtěli. „Tento způsob je v Evropě poměrně starý, asi padesát let, ale v poslední době nabývá na větší intenzitě zvlášť s rozvojem internetu,“ podotkl Ondrejkovič.

Malý: Mám objednávky

Jednatel TopInternetu Michal Malý ale tvrdí, že se jeho firma žádného nekalého jednání nedopustila. Sdělil, že peníze po firmách vymáhá oprávněně, protože si zařazení do katalogu na internetu objednaly, a že na to má důkazy.

Najít pravdu tak asi nakonec bude muset policie a soud. A policie se už do vyšetřování pustila. Pavel Mikšovský, který má případ na starosti, však zatím odmítl sdělit, k jakým výsledkům dospěl.

Společnost TopInternet provozuje elektronickou databázi podnikatelských subjektů RejstříkFirem.cz. Na webových stránkách firmy se píše, že základní zveřejnění ve webovém katalogu je podnikatelům poskytováno zdarma. Platí se až za nadstandardní služby.