Maďarsko nemá o pomoc nouzi, MMF ho zajistil 16 miliardami

Washington – Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil Maďarsku další pomoc s financováním následků krize. Tentokrát uvolní tranši úvěru v objemu 3,2 miliardy dolarů, tedy asi 60,4 miliardy korun. Půjčka je součástí úvěrového programu v celkovém objemu 16 miliard dolarů, na němž se MMF s Maďarskem dohodl už v roce 2008. Maďarsko ale nemá v úmyslu peníze skutečně čerpat, jde spíše o pojistku a uklidnění trhů.

Maďarům se blýská na lepší časy

Maďarsko v únoru zlepšilo hospodářský výhled a tamní ministr financí Péter Oszkó řekl, že ekonomika by letos měla klesnout pouze o 0,2 procenta. V loňském roce se maďarská ekonomika propadla o procenta čtyři. Podle fondu by měla země svou měnovou politiku i nadále uvolňovat opatrně a v postupných krocích. Dbát by měla i na podmínky, které panují na finančních trzích.

Mimo měnového fondu ještě Maďarsku nabídla pomoc Evropská unie. Když se vezme v úvahu i její příspěvek, Maďarsko má celkem slíbeno zhruba 25,1 miliardy dolarů, tedy asi 474,1 miliardy korun. V regionu střední a východní Evropy je Maďarsko jednou z největších obětí krize.