Vláda si od obchodníků nechala poradit, jak na krizi

Praha – Český obchod a cestovní ruch se na tvorbě hrubého domácího produktu i zaměstnanosti podílejí šestnácti procenty, přesto těmto odvětvím v poslední době vláda nevěnovala zaslouženou pozornost. S probíhající krizí se ale situace celého sektoru výrazně zhoršila. Tržby obchodníků klesají už 16 měsíců v řadě a turistů v Česku loni ubylo o 9 procent. I proto dnes proběhla na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze neformální schůze podnikatelů se zástupci vlády. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Zdeněk Juračka dnes vyjádřil naději, že se taková setkání budou opakovat. Premiér Jan Fischer rád splatil svou přítomností dluh, který vůči odvětví vláda měla, a nápad přijal s nadšením.

Česko si na odchod krize ještě počká

Zástupci obou stran se během jednání shodli, že situace není optimistická a bude nejspíš hůř. Podle premiéra ještě Česko není z krize venku. Navíc některé veličiny reagují na zhoršení stavu ekonomiky se značným zpožděním, proto se ani nezaměstnanost podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky nebude v nejbližší době snižovat. Kupní síla obyvatelstva tedy zůstane prozatím níže než obvykle a firmy se na zvýšené tržby nemohou těšit.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Ministr financí Eduard Janota navázal na premiéra s tím, že jsme malá otevřená ekonomika a svůj ekonomický růst nemůžeme zásadně ovlivňovat. Do té doby, než zlepšení přijde, ale musíme udržet veřejné finance na uzdě. Je sice pravda, že existuje mnoho jiných ekonomik, jejichž zadlužení dosáhlo dvojnásobku toho našeho. Příkladem může být Velká Británie se 14procentním podílem schodku na HDP. Jde ale o zemi, která během loňského roku vydatně sanovala bankovní sektor a až přestane vynakládat tyto mimořádné výdaje, její deficit se dostane do normálu.

Jsme sice daleko od Řecka, ale v současnosti překročilo tříprocentní kritérium 20 zemí Evropské unie. Většina z těchto států řeší svoje finanční problémy úpisem státních dluhopisů, což znamená zvýšenou konkurenci. Proto je třeba dát investorům signály, že je Česko odpovědné, a neztrácet tak jejich důvěru. Zvyšováním daní však veřejné finance nezachráníme. Podle Janoty si do budoucna musíme zvolit směr. Buď se vydáme severskou cestou a stanou se z nás státní patrioti, nebo, a to je pro malou zemi, jakou Česko je, se vydáme cestou konkurence a liberálního prostředí.

Mezi obchodníky a dodavateli panuje nevídaná nevraživost

Druhá, a to podnikatelská strana do diskuse přispěla spíše konkrétními problémy, které odvětví zatěžují. Zazněly stížnosti na zákon o zneužití tržní síly, který podle podnikatelů navodil mezi obchodníky a dodavateli velmi nepřátelskou atmosféru. Zazněly ale i výhrady k vysokým spotřebním daním nebo mýtnému systému, který nejspíš srazí tržby autokempů k nule.

Zástupci podnikatelů z cestovního ruchu si také stěžovali na vízovou politiku, která odlákala turisty z Česka. Například Rusů, kteří jsou známí tím, že u nás utrácejí nejvíce ze zahraničních turistů, přijelo loni o čtvrtinu méně. Jejich průměrná denní útrata činí 3 880 korun a zůstávají většinou pět dní. Komplikace při získávání víz tak Česko v roce 2009 přišly na dvě miliardy korun.

Setkání zkalila jen diskuse o přísunu peněz do odvětví

Celé setkání se odvíjelo v přátelském duchu. Dobrou atmosféru na chvíli narušila snad jen diskuse mezi prezidentem svazu Jurečkou a náměstkem ministra průmyslu a obchodu Erikem Geussem o financích z operačních programů. Juračka obvinil ministerstvo průmyslu a obchodu z toho, že do odvětví neposílá žádné peníze, a označil ho za „slibotechnu“.

  • Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1457/145674.jpg
  • Zdeněk Juračka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/7/683.jpg