Jak dostat obchod z krize? Společné téma pro podnikatele a vládu

Praha – Českému obchodu a cestovnímu ruchu se kvůli hospodářské krizi stále nevede nijak růžově. Češi šetří, tržby obchodníků tak klesají už 16 měsíců v řadě. Turistů loni do Česka zavítalo o devět procent méně než v roce 2008. A právě neutěšená situace těchto významných odvětví české ekonomiky a její řešení bude tématem setkání podnikatelů s vládou, které probíhá pod patronací premiéra Jana Fischera a rektora Vysoké školy ekonomické Richarda Hindlse.

„Řekl bych, že ta situace není kritická, ale už je dramatická. Propad pokračuje a nejnovější vize říkají, že snad na konci prvního pololetí a ve třetím čtvrtletí nastane nějaké oživení,“ upozornil na zoufalou situaci českého obchodu a cestovního ruchu v rozhovoru pro ČT24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Podnikatelé proto setkání s představiteli vlády vítají, o to víc, že je s premiérem Fischerem připravují již od loňského podzimu. „Já jsem rád, že se to setkání uskuteční. Je to myslím tohoto druhu naprosto první a ojedinělé setkání, které má vyvrátit mýtus, že obchod a cestovní ruch si pomůže sám, že je to okrajová záležitost národního hospodářství,“ podotkl Juračka.

Rozhovor se Zdeňkem Juračkou a Richardem Hindlsem (zdroj: ČT24)

Hledání odpovědí, ne oficiální jednání

Setkání podnikatelů s vládou se zúčastní i akademici. Žádné zásadní závěry od něj ovšem čekat nelze. „Debata, jak jsme se ji snažili společně připravit, má ryze neformální charakter, nepůjde o žádné oficiální jednání. Myslím si, že to bude velmi otevřená výměna názorů,“ prohlásil Hindls, který nicméně věří, že setkání přinese všem zúčastněným odpovědi na řadu palčivých otázek.

První neformální setkání podnikatelů s představiteli vlády by nemuselo do budoucna být zdaleka poslední. Juračka doufá, že se díky němu podaří nastartovat řešení problémů obchodu a cestovního ruchu a že by se mohlo stát tradicí.

Vydáno pod