Češi stále více šetří na letních dovolených

Praha - Češi čím dál víc šetří, projevuje se to i v objemu peněz, které investují do dovolené. Ještě v roce 2008 za ni utratili odhadem v průměru necelých 14 900 korun na osobu, loni o čtyři stovky míň. Aktuální odhady pro letošek jsou ještě skromnější. Češi šetří jak na pohodlí, tak na délce dovolené, vybírají si i levnější destinace. Hitem poslední doby je Bulharsko.

Češi léto bez dovolené ve většině případů zavrhují, raději sleví ze svých požadavků. Řešením je třeba zkrácení pobytů u moře o pár dní nebo hledání méně luxusních hotelů s nižším počtem hvězdiček.

„Vidíme trend zkracování doby dovolených z obvyklých jedenácti dnů na devět. Víc se prodávají týdenní zájezdy,“ říká obchodní ředitel EximTours Jan Koláčný. Podle analytika Mag Consulting Jana Beránka se Češi opět vrací k tříhvězdičkovým hotelům.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Bulharsko je „in“

Na rozdíl od minulých let také přibývá lidí, kteří kupují zájezd těsně před odjezdem. Navíc se mění i destinace. Velkým hitem je levné Bulharsko: „Zaznamenali jsme nárůst poptávky po Bulharsku, kde klienti žádají hlavně tříhvězdičkové hotely,“ uvádí marketingový manažer Čedoku Tomáš Brejcha.

Některé cestovní kanceláře budou muset redukovat počet nakoupených míst v letadlech. Bojí se totiž, aby neprodělaly. Loni prodaly cestovní kanceláře dva miliony zájezdů. V porovnání s rokem 2008 o pětinu míň.