Majitelé toyot chtějí zpátky své peníze

Miami – Skupina amerických majitelů automobilů značky Toyota svolaných k opravě zažalovala jejich japonského výrobce. Majitelé žádají vrácení peněz za automobily a usilují o odškodné, jež by se mohlo vyšplhat na několik miliard dolarů. Desítky majitelů toyot v Arizoně a Washingtonu tvrdí, že jejich automobily, jež byly svolány k opravě kvůli problémům s nechtěným zrychlováním, jsou natolik nebezpečné, že by je mělo být možné okamžitě vrátit.

Podle advokáta Steva Bermana již mnozí z těchto majitelů svým vozům nevěří. „Když jsme mluvili s majiteli toyot, všichni vyjádřili stejné přání – odvézt auto zpátky do prodejny, odevzdat klíče a vyzvednout si šek,“ uvedl Berman. „Naštěstí se domníváme, že zákon přesně takové řešení umožňuje, a žádáme soud, aby to zrealizoval,“ dodal.

Toyota údajně čelí desítkám podobných žalob, z nichž většina tvrdí, že svolávání k opravě vedla k výraznému poklesu hodnoty automobilů, a požaduje kompenzaci tohoto poklesu. Právníci zapojení do těchto případů odhadují, že by Toyota mohla být nucena vyplatit přes tři miliardy dolarů za předpokladu, že kompenzace by činila 500 dolarů na jednoho majitele.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Advokát Steve Berman:

„Neznám žádné rodiče, kteří by byli ochotni posadit své děti do potenciálně nebezpečného automobilu výměnou za pár set dolarů.“

Toyota odmítá tyto žaloby komentovat. V pondělí se nicméně vyjádřila k nedávnému případu údajného nekontrolovaného zrychlení jejího hybridního modelu Prius na kalifornské dálnici, jenž je v USA pozorně sledován. Automobilka uvedla, že nenalezla žádné důkazy, jež by podporovaly řidičovu verzi, podle které se rychlost vozidla dostala na zhruba dvacet minut mimo kontrolu.

Toyota byla nucena kvůli problémům s plynovými pedály a brzdami svolat po celém světě k opravě přes 8,5 milionu automobilů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Společnost čelí v USA kritice, že se svoláváním automobilů začala příliš pozdě a že při něm postupuje příliš pomalu.

Toyota na silnici
Zdroj: ČT24
Vydáno pod