Americké firmy nechtějí dále přistupovat na české úplatky a volají po změně

Praha - Neprůhlednost a uplácení při veřejných zakázkách vadí také Americké obchodní komoře v České republice, která zastřešuje téměř 500 firem včetně gigantů jako Microsoft, Philip Morris či IBM. Její ředitel Weston Stacey v pořadu Otázky Václava Moravce přiznal, že se jich samotných tento problém velmi úzce dotýká - jak z pohledu uplácejících, tak jejich konkurentů, kteří nehodlají ke korupci přistupovat, a ztrácí tak možnost získat konkrétní zakázku a následně pozici na trhu. Komora nyní dává dohromady speciální tým, jenž má ještě před květnovými sněmovními volbami připravit radikální novelu zákona o veřejných zakázkách. Cílem má být zprůhlednění systému přidělování milionových zakázek. Ovšem prezidentovi Hospodářské komory ČR Petru Kuželovi se nelíbí, že k přípravě novely zákona nebyl přizván.

Korupční jednání se často neodehrává jen pod patronací českých firem, ale mohou se ho zúčastnit také firmy, které na český trh vstoupily ze zahraničí. Podle ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčky existuje dvojí možnost, jak mohou zahraniční společnosti postupovat při získávání zakázek. Některé proto volí setrvání ve své firemní kultuře, jež je známá ze zahraničí, a do veřejných zakázek, kde by se mohly setkat s korupčním jednáním, nevstupují. Jiné firmy se však postupně „aklimatizovaly“ a nepochybně jsou součástí problému.

Navíc fakt, že ještě v České republice nebyl zaznamenán případ, kdy by byl díky nekalým praktikám pobočky určité firmy postihován její zahraniční vlastník, připisuje Weston Stacey tomu, že česká policie zatím nepožádala americkou o pomoc při vyšetřování například korupčního jednání. Z toho tedy nelze usoudit, že problém korupce se firem se zahraničním kapitálem netýká. Podle Staceyho však není žádný úplatek, jakkoliv vysoký či nízký, přijatelný.

Reportáž Lukáše Dolanského a Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Podle americké obchodní komory by se mělo na vyčištění Česka od korupce podílet hodně odborníků a málo politiků. „Chceme z celého procesu vyloučit politiku. Chceme vše nechat na expertech a chceme, aby se politici jen shodli, že tuto věc chtějí řešit,“ zdůraznil Stacey.

Česká hospodářská komora se cítí odstrčená

Jednání komory se ale nelíbí České hospodářské komoře. Její prezident Petr Kužel v dnešních Otázkách Václava Moravce řekl, že tento postup není správný: „Za prvé jsem překvapen, že Americká obchodní komora tuto věc bez projednání s domácí obchodní komorou vedla. Jako Hospodářská komora ČR i Svaz průmyslu jsme varovali, že je nutné s tím, co se jmenuje zákon 137 o veřejných zakázkách, něco dělat.“

Kužel se cítí být obejit a je překvapen i tím, že Američané se do něčeho takového pustili bez projednání s českou komorou. Ředitel Americké obchodní komory Weston Stacey ale tvrdí, že pozvány byly všechny zainteresované strany: „My jsme poslali pozvánku všem, ale nevím, jestli ji dostali.“

Kužel: Česká komora pracuje na odstranění korupce už řadu let

Na adresu americké iniciativy Kužel odpověděl: „Musím říci, že jsem zděšen, protože mám pocit, že nám v České republice opravdu odchází sebedůvěra.“ Zdůraznil, že Hospodářská komora i svaz průmyslu již mnohem dříve předložily své návrhy na zprůhlednění výběrových řízení. Mrzí ji, že iniciativu – alespoň mediální – převzali Američané.

David Ondráčka vidí nynější iniciativu jako pozitivní v tom směru, že korupce v Česku již přesáhla únosnou míru a například americké firmy se chtějí zapojit do diskuze, jak v Česku změnit a zefektivnit veřejné financování, aby se korupce dostala pod elementární kontrolu.

Dceřiné zahraniční firmy si podle Ondráčky uvědomily, že současný stav je dlouhodobě neudržitelný, protože „korupční taxy“ neboli provize přesáhly akceptovatelnou míru a trh je tímto fenoménem do vysoké míry deformován.

Stacey: Americké firmy nejsou svaté

Stacey zároveň přiznává, že ani americké firmy nejsou svaté. Sám ředitel Americké obchodní komory byl například tři roky novinářem a věnoval se případům korupce. Zdůraznil však, že celá akce, respektive příprava novely zákona o veřejných zakázkách, vznikla proto, aby se Česká republika vyvarovala stejným problémům, které způsobovaly obrovské problémy nejen mnoha americkým městům a státům v minulosti, a to kvůli špatným praktikám ve způsobu zadávání veřejných zakázek.

Už příští týden proto začne americká komora s odborníky, politiky a českou hospodářskou komorou jednat o tom, jak v Česku změnit neprůhledný
systém tendrů za státní peníze. „My se na tom budeme podílet a přispějeme svými zdroji a znalostmi a pokusíme se zainteresovat i politické strany, stejně jako podnikatelské svazy,“ uvedl Stacey.

„Já jsem připraven nepochybně takovéto jednání absolvovat,“ prohlásil exministr vnitra Ivan Langer. Podobně reagoval jeho nástupce Martin Pecina: „Budou se nám snažit poradit, jak oni bujují s korupcí a jakým způsobem se zadávají veřejné zakázky v Americe.“

Američané chtějí dostat do zákona o státních zakázkách například ustanovení o průzračné majetkové struktuře, o lepší dokumentaci a největší novinkou má být odpovědnost samospráv za vlastní rozhodnutí. To by v praxi znamenalo například to, že kdyby některý úřad vybral zbytečně drahou firmu, ministerstvo financí by mu propříště zkrátilo rozpočet.