Upřesnění ekonomů: Česká ekonomika loni klesla o 4,1 procenta

Praha - Propad české ekonomiky se v loňském roce zastavil na hodnotě 4,1 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Hrubý domácí produkt se v posledním čtvrtletí meziročně snížil o 3,1 procenta. Ovšem hospodářství na konci roku oživilo ve srovnání se třetím čtvrtletím a proti předchozím třem měsícům vzrostl HDP o 0,7 procenta. Statistici v únorovém předběžném odhadu uváděli meziroční pokles ve čtvrtém čtvrtletí o 4,2 procenta a pokles i proti loňskému třetímu čtvrtletí o 0,6 procenta.

Také předchozí dvě čtvrtletí se dočkala zpřesnění od statistického úřadu. HDP za druhé čtvrtletí klesl meziročně o 4,9 procenta, původní číslo byl pokles o 5,2 procenta. O desetinu procentního bodu byl naopak horší výsledek za první čtvrtletí, kdy se hrubý domácí produkt podle novějších čísel meziročně snížil o 4 procenta.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa by pak měla česká ekonomika v letošním roce mírně vzrůst o 1,5 procenta: „Vývoj v ekonomice by měl zaznamenat scénář asymetrického W, tedy po recesi na přelomu let 2008 a 2009 ekonomika v třetím a čtvrtém čtvrtletí 2009 ožila, aby opět v první polovině letošního roku zpomalila.“ Důvodem je podle něj zejména ukončení šrotovného v zahraničí omezující české exporty a také domácí rozpočtové úspory, které mají vliv na spotřebu domácností.

Komentář Libuše Bautzové (zdroj: ČT24)

Nový výsledek HDP hodnotí analytici jako pozitivní vzhledem k tomu, jak nepříznivý byl první odhad statistického úřadu. „Předchozí odhad byl hodně pesimistický a na první pohled neodpovídal lepším výsledkům zahraničního obchodu. Ekonomika tedy oživuje už od třetího kvartálu,“ vysvětlil Petr Dufek z ČSOB.

Čtvrletní vývoj českého HDP
Zdroj: ČT24