Gates sesazen z trůnu Mexičanem, konkuruje mu už i Babiš

New York – Nejbohatším člověkem světa se podle žebříčku časopisu Forbes poprvé stal Mexičan. Je jím telekomunikační magnát Carlos Slim Helú, který těsně předstihl zakladatele amerického softwarového gigantu Microsoft Billa Gatese. Česko má v žebříčku nejbohatších lidí světa, který každoročně zveřejňuje časopis Forbes, další zástupce. Kromě Petra Kellnera, kterému majetek narostl o jednu miliardu a 600 milionů dolarů, se na prestižním seznamu nově objevili uhlobaron Zdeněk Bakala a největší tuzemský průmyslník v chemii a potravinářství Andrej Babiš.

Slim v současnosti disponuje majetkem v hodnotě 53,3 miliardy dolarů, což je zhruba bilion korun. Jmění loňské jedničky, tedy Billa Gatese, činí „pouze“ 53 miliard dolarů.

Třetí místo obsadil známý americký investor Warren Buffett se 47 miliardami dolarů. Počet dolarových miliardářů po loňském propadu opět překročil tisícovku. Christy Waltonová, dědička amerického maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores, je nejbohatší ženou a v žebříčku zaujímá 12. místo s 22,5 miliardami dolarů.

Velká česká trojka - Kellner, Bakala a Babiš

Nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi patří 89. místo. Oproti loňsku si o třináct míst pohoršil. Důvod je jednoduchý - ostatní magnáti bohatli rychleji. Majetek mu ale narostl o víc než 1,6 miliardy dolarů.

Nováčky na seznamu jsou uhlobaron Zdeněk Bakala a největší tuzemský průmyslník v chemii a potravinářství Andrej Babiš. „Nevím, na základě čeho to odhadli. Nikdy jsem s nimi nemluvil, asi si to cucají z prstu,“ komentuje to.

Časopis Forbes

„Podle našich zjištění disponuje více než miliardou dolarů 1 011 lidí. To je výrazně více než loňských 793, ale méně než 1 125 v roce 2008. Je to pro nás ale ukazatel, že se ekonomika zotavuje.“

„Bill Gates se opravdu snažil, aby zůstal na prvním místě. Moc peněz se nezbavil, podobně jako Warren Buffet. Vydali jen několik desítek miliard dolarů.“

Nejbohatší muž světa, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny, vlastní desítky firem od sítí obchodů, hotelů a restaurací, přes stavebnictví až po výrobu ropných plošin. Jeho hlavní činností jsou ale telekomunikace. Ovládá totiž latinskoamerický telekomunikační gigant Telmex a společnost América Móvil, která je podle počtu zákazníků čtvrtým největším mobilním operátorem na světě.

V Mexiku prý není dne, kdy by člověk neutratil peníze v jednom ze Slimových podniků. Kritikové Slima viní, že je to monopolista, který profituje na výsadním postavení Telexu. Ten provozuje 90 procent pevných telefonních linek v Mexiku.

Celé dvě třetiny z 97 nových miliardářů pocházejí z Asie. Návrat na výsluní zažívají také boháči v Rusku. Z Evropy podle Forbesu pochází téměř 250 miliardářů.

Deset nejbohatších lidí světa (majetek v miliardách dolarů)

Jméno - suma - země - odvětví/firma

Carlos Slim Helú 53,3 Mexiko telekomunikace

Bill Gates 53,0 USA Microsoft

Warren Buffet 47,0 USA Berkshire

Mukeš Ambani 29,0 Indie petrochemie

Lakšmí Mittal 28,7 Indie ArcelorMittal

Lawrence Ellison 28,0 USA Oracle

Bernard Arnaut 27,5 Francie LVMH

Eike Batista 27,0 Brazílie suroviny

Amancio Ortega 25,0 Španělsko Inditex

Karl Albrecht 23,5 Německo Aldi

  • Andrej Babiš autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/774/77396.jpg
  • Forbes autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/733/73241.jpg
  • Forbes autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/733/73239.jpg
Vydáno pod