Solární boom má přibrzdit snížení výkupní ceny energie

Praha – Distribuční společnosti nemohou připojovat nové solární a větrné elektrárny, dokud sněmovna nepřijme zákon, který sníží výkupní cenu solární energie. Sněmovna chce tímto krokem přibrzdit solární boom. V Česku je totiž výkupní cena mnohem nižší než v okolních státech, a láká proto investory. Připojení velkého počtu solárních elektráren by mohlo vést k přetížení celé rozvodné sítě, a to dělá energetikům vrásky na čele.

Jen do konce ledna povolil Energetický regulační úřad solární a větrné elektrárny o celkovém výkonu 8 063 megawattů, což jsou čtyři Temelíny. A energetici odhadují, že z nich bude nainstalována necelá čtvrtina ještě letos. Generální ředitel ČEPS Petr Zeman odhaduje, že má Poslanecká sněmovna čas na změnu legislativy tak do dubna příštího roku.

Po tomto datu se totiž do sítě připojí i zbytek panelů a rozvodná soustava by mohla mít problém. Pokud totiž nesvítí slunce, solární panely musejí být zastoupeny záložními zdroji. Distribuční společnosti ČEZ, E.ON a Pražská energetika už proto v únoru přerušily připojování nových solárních elektráren do sítě. Smůlu mají i ty malé.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Josef Havel, předseda představenstva E.ON Distribuce

„Nemůžeme v tomto okamžiku rozlišovat, jestli připojujeme 10 kilowatt nebo 10 megawatt. Musíme mít jednotný přístup. Ten stop stav platí v naší oblasti pro připojení jakýchkoliv zdrojů, co se týká fotovoltaiky a větrné energie.“

O zákonu, který sníží výkupní cenu solární energie na úroveň v okolních státech, bude nejspíš Poslanecká sněmovna jednat příští středu. Energetici ale chtějí, aby se změnil celý systém podpory solární energie. Za příklad politikům dávají Německo. Garantované výkupní ceny už dříve snížilo taktéž Španělsko.