Britsko-francouzský dopravní kolos nakonec nevznikne

Paříž - Nový evropský dopravní obr v režiji Britů a Francouzů nevznikne. Jednání o spojení mezi britskou firmou Arriva a francouzskou státní železnicí byla totiž po zhruba měsíci ukončena. Rozhodnutí strany nechaly bez komentáře s tím, že jednání byla jen předběžná. Přitom záměr byl od začátku jasný, měl přinést pro Brity a Francouze silnější pozice na evropském trhu s dopravou. Spojením obou firem by vznikl podnik s příjmy kolem šesti miliard liber.

Podle prohlášení Arrivy nebylo dosaženo žádné dohody a všechna jednání jsou teď ukončena. Arriva provozuje železniční a autobusovou dopravu ve 12 zemích Evropy. Ve Francii, kde je kontrola státu na trhu silná, ale nemá výrazné zastoupení. Divize francouzské železnice Keolis, o kterou měli Britové zájem, zaměstnává zhruba 40 tisíc lidí v Evropě, Alžírsku, Kanadě i Austrálii.
 
„Dá se předpokládat, že podobná konsorcia budou vznikat, aby mohla provozovat dopravu i na dalších trzích. A plány - zatím sice ojedinělé - se budou dále rozšiřovat,“ uvedl Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus.
 
Nové směrnice pro provoz železničních tratí platí od počátku letošního roku. Podle analytiků má uvolňování podmínek na trhu pokračovat během příštích dvou let.

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)