Další sklárna se chystá propouštět

Turnov/Jirkov – Jeden z největších zaměstnavatelů v Libereckém kraji, sklářská firma Preciosa, propustí na severu Čech více než 170 pracovníků. Důvodem je reorganizace a přesun výroby v podniku. Výpovědi kvůli tomu dostane 141 pracovníků v Turnově a dalších 32 v Jirkově na Chomutovsku. Počet propuštěných může být podle tiskového mluvčí Stanislava Kadlece nižší, pokud pracovníci využijí nabídku podniku a přejdou do závodu v Liberci – Minkovicích.

Podnik zaměstnává přes 3 tisíce lidí, ještě před sedmi lety měl v Česku a na Slovensku kolem 5 tisíc zaměstnanců. „Výpovědi by měly být předávány v průběhu března,“ dodal Kadlec. Podle úřadu práce nebude pro skláře snadné najít nové uplatnění.

V Libereckém kraji jsou kvůli krachu novoborského Crystalexu a rozpadu skupiny Jablonex Group bez práce stovky sklářů a nových příležitostí je minimum. Na Semilsku mají úřady práce v současné době pro 4120 nezaměstnaných jen 105 volných míst, na každé tak připadá 29 uchazečů. Míra nezaměstnanosti tam vzrostla v únoru o 0,2 procentního bodu na 10,6 procenta.