Barista roku: Nejlepší kávu připravila 22letá Tereza

Brno - Nejlepší kávu v České republice umí připravit teprve dvaadvacetiletá Tereza Balá. Na končícím potravinářském veletrhu Salima na brněnském výstavišti o tom rozhodla mezinárodní porota. Vítězka získala titul Barista roku 2010, řadu cen a čeká ji účast ve světovém finále.

Tereze je teprve 22 let, žije v Praze a jako baristka se živí teprve dva roky. Přesto v pětidenním klání překonala třináct soupeřů ze všech koutů republiky a dosáhla na nejvyšší tuzemský piedestal umělců s hořkou slastí. 

„Tajně jsem doufala, že se dostanu do finále, ale nedoufala jsem, že se umístím takhle dobře,“ popisuje svoje pocity Balá. Všichni soutěžící museli uspokojit chuťové buňky poroty třemi druhy kávy, zvládnout techniku přípravy, zaujmout svými vědomostmi, překonat nervozitu, v neposlední řadě pak všechno stihnout v časovém limitu.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

„Je to důležité všechno dohromady, komplexní projev toho baristy, ale největší body dostává za chuť kávy, jak ji odprezentuje, jak chutná, jak voní,“ popisuje soutěž Petra Veselá, koordinátorka soutěže Barista roku a předloňská vítězka.

Kultura pití kávy v Česku podle organizátorů stoupá. Důkazem je i to, že v Česku oblíbená klasická turecká káva mizí z nápojových lístků. Přesto se kavárníci stále dopouštějí řady chyb. Například výraz „piccolo“ do kávového světa nepatří. Italové takový druh kávy vůbec neznají. K osvětě mají přispět i podobné soutěže, jako je Barista roku. Letos se soutěž konala už poosmé.

Vítězku tuzemské soutěže Barista roku čeká ještě účast ve světovém finále. To se uskuteční v červnu v Londýně.