Rozdělování eurodotací na jihu a západě Čech vyšetřuje policie

České Budějovice – Policie prověřuje rozdělování evropských dotací v jižních a západních Čechách. Protikorupční útvar zabavil v úřadu, který má dotace pro tyto regiony na starosti, několik počítačů a prověřuje i některé firmy, zabývající se přípravou žádostí. Vedení úřadu ale tvrdí, že jde o pomstu neúspěšných uchazečů.

Celá záležitost může být jen výsledkem vyostřeného boje o evropské miliardy. Pravdu ale může mít i zrhuba padesátka jihočeských starostů, podle kterých je celý systém přidělování dotací plný machinací. V roce 2008 jej napadla dokonce peticí. Systém dotací je složitý. Starostové ale upozorňují třeba na to, že některé firmy, které s jejich získáním pomáhají a jejichž služby nejsou levné, mají nápadně vyšší úspěšnost než jiné.

Podle dostupných informací jde v celé kauze o necelé čtyři miliardy korun v takzvané páté výzvě. Ta je jednou z posledních možností, jak si sáhnout na opravdu velké peníze z regionálního operačního programu. Odpovídá tomu i fakt, že vítězové v této výzvě jsou sice známí, smlouvy ale už několik týdnů čekají na podpis. „Rozhodla jsem se do skončení vyšetřování smlouvy nepodepsat,“ uvedla hejtmanka Západočeského kraje Milada Emerová (ČSSD).

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Právě to ale začíná být problém. Třeba Strakonice s dotacemi z páté výzvy počítají. Radnice má připravenou vlastní část peněz, práce na opravách a stavbách by už měly začít. „Po páté výzvě zbude na menší žadatele z celých jižních a západních Čech už jen poslední asi miliarda korun. Policie v případu zatím nikoho neobvinila,“ vysvětluje starosta Strakonic Pavel Vondrys.