Řecko musí podle eurokomisaře Rehna razantněji snížit výdaje

Atény - Aby se Řecko dostalo z dluhové krize, musí ještě více snížit své výdaje, zdůraznil dnes evropský komisař pro ekonomické záležitosti Olli Rehn při návštěvě Řecka. Rehn dodal, že požádal řeckou vládu, aby přišla v příštích dnech s ještě přísnějším plánem úsporných opatření, který by pomohl zemi dostat pod kontrolu obrovský rozpočtový deficit. Před Rehnem navštívil zemi tým inspektorů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, který měl zhodnotit, jak se zemi daří řešit dluhovou krizi a zda budou navrhovaná opatření dostatečná.

Inspektoři se podle představitelů země domnívají, že se Řecku nepodaří splnit cíl snížení deficitu a bude muset přijmout další opatření. Současná úsporná opatření však v zemi vyvolala vlnu protestů.

Řecké problémy dopadají na celou eurozónu a mají negativní vliv na kurz eura. Média již delší dobu spekulují o tom, že by Německo nebo Francie mohly pomoci zemi a koupit řecké vládní obligace z plánované nové emise nebo alespoň poskytnout garance prostřednictvím svých státních bank. Zprávy však zatím oficiálně nikdo nepotvrdil. Předseda vlády Jorgos Papandreu se má 5. března setkat v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a 9. března ve Washingtonu s Barackem Obamou.

Studio Burza (zdroj: ČT24)

Dobré zprávy z Německa přináší posílení pro euro i korunu

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka ale právě nový týden začíná v pozitivním duchu pro euro i korunu. Vyšší ceny komodit pomáhají vzhůru akciím a dolar spolu s tím slábne: „Navíc už v pátek začaly chodit slibné zprávy o Řecku. V tisku se hovoří o německých zárukách, které by mohly být poskytnuty skrze rozvojovou banku KfW pro banky, které drží řecký dluh.“

Za loňský rok činil deficit státního rozpočtu Řecka 12,7 procenta HDP. Vláda v Aténách předložila Evropské komisi plán úspor, podle kterého by se schodek v letošním roce měl snížit na 8,7 procenta HDP a má být pod třemi procenty do roku 2012.

Dolar a euro
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová