Poslanci jsou pro zrušení anonymních akcií

Praha - Návrh sociálních demokratů a zelených na zrušení anonymních akcií na majitele dnes v prvním čtení podpořili poslanci. Cílem návrhu podle jeho předkladatelů je, aby akciové společnosti měly jasného vlastníka. Pak by se mělo zprůhlednit podnikatelské a politické prostředí. Zákon začala sněmovna probírat už začátkem února, projednávání ale poslanci přerušili a vrátili se k němu až na dnešní mimořádné schůzi.

Kromě vlády má k návrhu výhrady ODS, podle níž by plošné zrušení listinných akcií na majitele bylo zásahem do soukroměprávních vztahů. Zpřehlednit takto vlastnickou strukturu by bylo třeba podle občanských demokratů u firem napojených na veřejný sektor, a to změnou zákona o veřejných zakázkách.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených:

„Existují země, které zakazují anonymní vlastnictví akcií a žádným způsobem to nedeformuje, naopak, to zprůhledňuje ekonomické a podnikatelské prostředí.“

Martin Říman, poslanec za ODS a bývalý ministr průmyslu a obchodu:

Pro ty, kteří se rádi inspirují na Slovensku, tak jeden citát: „Na Slovensku byly listinné akcie na majitele zrušeny a žádný významnější efekt v oblasti boje proti korupci či praní špinavých peněz to nepřineslo.“

David Kuboň, právník Patria Finance

„Nedomnívám se, že zrušení anonymních akcií bude všelékem na problém korupce a klientelismu.“

ODS žádala dopracování návrhu

Poslanci z řad ODS chtěli vrátit tento návrh předkladatelům k dopracování, pro tento krok ale nehlasovalo dost poslanců. Existence akciových společností s akciemi na majitele, kteří nejsou známi, bývá často zmiňována v souvislosti s korupcí a bojem proti ní.

Nový systém počítá s tím, že se akcie zaknihují na konkrétního majitele, kterého tak bude možné snadno vyhledat. Jakmile zákon vstoupí v platnost, budou mít akciové společnosti 12 měsíců, aby vlastníka zaknihovaly nebo převedly své akcie na jméno. Pokud tak společnosti neučiní, budou následovat sankce.

Platnost zákona je plánována na začátek roku 2011. V současné době existují dvě formy akcií: na jméno, kde je majitel vždy znám, a na majitele nebo též na doručitele. S nimi může svá práva uplatňovat ten, kdo je právě vlastní.

I KDU-ČSL připravila podobný návrh na zrušení anonymních akcií. V novele obchodního zákoníku navrhla jejich přeměnu na listinné akcie pouze na jméno během dvou let.

  • Ondřej Liška autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1458/145782.jpg
  • Burza cenných papírů Praha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/691/69058.jpg