Zdravotní pojištění možná podraží, pojišťovnám chybí peníze

Praha - Zdravotní pojišťovny za leden vybraly o 800 milionů méně než před rokem. Doléhá na ně ekonomická krize a s ní související rostoucí nezaměstnanost. Část zdravotní péče už tak musí pojišťovny hradit ze svých rezerv. Pokud bude výběr nízký i v příštích měsících, bude podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha nutné zvýšit zdravotní pojištění. Jinak pojišťovny nebudou mít dostatek peněz na zdravotní péči. Na skutečnost již dříve upozornila i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

„Výsledky za letošní leden ukázaly, že došlo k dalšímu výraznému snížení výběru pojistného. Získané finanční prostředky jsou přitom nejnižší ve stejném období za poslední čtyři roky,“ prohlásil Friedrich. V prvním měsíci letošního roku vybraly zdravotní pojišťovny o 800 milionů korun méně než ve stejný měsíc v minulém roce. „Propad o dalších 4,75 procenta je varující údaj,“ míní Friedrich. Ekonomická krize přitom ještě neskončila, a proto nelze očekávat navyšování mezd a přijímání nových zaměstnanců.

Podle aktuálních čísel bude výběr pojistného nadále klesat

Již loňský leden přinesl výrazný pokles výběru pojistného. Oproti lednu roku 2008 to bylo o celých 11 procent. Pokles je očekáván i letos. „S hodnocením je třeba počkat na data za únor a březen, ale aktuální čísla zatím tento trend potvrzují,“ konstatoval Friedrich. Pokud bude tento vývoj pokračovat, bude podle Friedricha nutné zdravotní pojištění zvýšit. Jinak totiž nebudou mít pojišťovny příští rok dostatek zdrojů k financování zdravotní péče.

Závažnost situace si uvědomuje i ministerstvo zdravotnictví. „Zdravotním pojišťovnám v ekonomické krizi budou rychle docházet peníze a objem péče budou moci udržet jen díky rezervám z předchozích let,“ uvedla již dříve ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Podle posledních odhadů by rezervy měly pokrýt ještě pokles výběru pojistného v letošním roce. Daleko horší to ale bude v roce příštím.