Stávka v dopravě zastaví v pondělí vlaky i pražskou MHD

Praha – Dopravní odbory půjdou začátkem příštího týdne do stávky. Dnes se dohodly na zastavení dopravy v pondělí 1. března od čtyř do devíti hodin ráno. Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka zasáhne protest především železnici a pražskou městskou dopravu. Odborům vadí vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod, které platí od ledna letošního roku.

Pondělní krátkodobá stávka nemusí být poslední. „Bereme to jako jednu z řady možných akcí,“ uvedl Pomajbík. Odbory z jiných odvětví se k protestu zatím nepřipojily, ačkoliv podle Pomajbíka stávku dopraváků podporují.

Vedle vlaků se zastaví například autobusy a tramvaje MHD v Praze i jiných velkých městech. Zda bude stát i pražské metro, se neví, čeká se zatím na rozhodnutí organizace strojvedoucích.

Odbory protestují proti novému zákonu o dani z přidané hodnoty

Odborům vadí, že od ledna se daň z přidané hodnoty u pracovních výhod vypočítává z tržní ceny, a nikoliv z nižší zaměstnanecké. Nejhlasitěji protestují železničáři, kterým by nová pravidla výrazně zdražila režijní jízdné. Zaměstnavatelé by totiž za tuto výhodu museli nově zaplatit místo 25 korun přes dva tisíce korun, a tak by mohli benefit úplně zrušit. Pro návrat zákona k jeho původní verzi je i svaz zaměstnavatelů.

Změny v benefitech se ale týkají všech zaměstnanců, kteří užívají od svých zaměstnavatelů zaměstnanecké výhody. Proto již odbory z dopravy získaly podporu například od Odborového svazu KOVO, od zaměstnanců v kultuře či od stavařů.

Stávka není politickým krokem, zákon už měl být změněn v pondělí

Odboráři odmítají, že by stávka necelé tři měsíce před volbami byla politickým krokem. „I pan premiér v Otázkách Václava Moravce 7. 2. řekl, že to vzniklo technokratickou chybou, a my jen chceme, aby se tato technokratická chyba napravila, na čemž se shodli i sociální partneři 2. února na tripartitě, bohužel zákonodárci tu dohodu nerealizovali,“ vysvětluje šéf dopravních odborů.

Návrh na snížení zdanění zaměstnaneckých výhod by sněmovna mohla projednat už tento čtvrtek na mimořádné schůzi, nicméně původně měl být zákon změněn už toto pondělí. Dohoda ale nemohla být realizována kvůli obstrukcím. „Jan Fischer má za to, že v této situaci stávka není odpovídajícím krokem k prosazení požadavků odborů. Řešení je v rukách zákonodárců,“ uvedl mluvčí vlády Roman Prorok.

Obstrukce ve sněmovně na čas končí

Premiér se dnes proto sešel s lídry sněmovních stran a shodli se asi na patnácti zákonech, které by měli poslanci na své březnové schůzi projednat. Benefity jsou jednou ze čtyř priorit vlády, které chce dolní komorou protlačit. Schůzka, na které se političtí lídři dohodli na časově omezeném příměří, netrvala ani hodinu. Přitom by měla alespoň na dva dny, konkrétně 10. a 17. března, zajistit, aby poslanci po týdnech obstrukcí a hádek opět začali schvalovat zákony. 

Sociální demokraté už ale avizovali, že dál trvají na svých prioritách a udělají všechno pro to, aby je do voleb sněmovnou protlačili. Občanští demokraté zase udělají všechno pro to, aby se jim to nepodařilo.