Letadla Lufthansy zítra opět vzlétnou

Frankfurt – Stávka, do níž o půlnoci vstoupily více než čtyři tisíce pilotů vlajkových německých aerolinek Lufthansa a kterou pocítili i pasažéři cestujících přes pražské ruzyňské letiště, končí. Vedení Lufthansy se na tom dohodlo s odborovým svazem pilotů Vereinigung Cockpit, obě strany nyní obnoví vyjednávání o platových podmínkách. Všechny lety by měly být obnoveny od dnešní půlnoci.

Největší stávková akce v Lufthanse od roku 2001 měla trvat čtyři dny. Už po prvním dnu se však odbory s vedením Lufthansy dohodly na obnovení provozu. To ovšem neznamená, že v budoucnu nedojde k dalšímu narušení letů nad Evropou. Konečná dohoda mezi firmou a jejími zaměstnanci zatím na světě není, piloti se pouze zavázaly, že nebudou stávkovat do 8. března.

Piloti požadují navýšení platů o 6,4 procenta, volají ale hlavně po jistotách. Bojí se totiž, že firma bude chtít ušetřit na personálu tím, že přesune pracovní místa pod křídla zahraničních dceřiných společností, jako jsou Austrian Airlines nebo Lufthansa Italia, kde jsou nižší platy. Ke stávce se připojili rovněž piloti z nákladní společnosti Lufthansa Cargo a z Germanwings, což je nízkonákladový přepravce ze skupiny Lufthansa.

Jen za dnešek musela Lufthansa kvůli stávce zrušit kolem 800 letů, protest se tak dotkl deseti tisíc pasažérů po celém světě. Zatímco řadu vnitrostátních linek je Lufthansa schopna s pomocí partnerů zajistit, u letů po Evropě už je to horší, stávka se rovněž měla dotknou letů do New Yorku a Denveru. Podle prvotních odhadů měl protest Lufthansu připravit o 25 milionů eur (zhruba 644 milionů korun) denně.

Zrušeno i 11 letů z Prahy a do Prahy

Rušení letů kvůli stávce postihlo i pražské ruzyňské letiště. „Dostali jsme dnes od společnosti Lufthansa informaci, která potvrzuje 11 zrušených letů,“ informovala mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Cestující tak neodletěli například do Frankfurtu nad Mohanem a neuskutečnil se ani let ve 12:55 do Mnichova. Podle alternativního letového řádu, jehož aktualizaci Lufthansa na svém webu zveřejnila dnes ráno v 7:15, odletělo v 6:00 letadlo z Prahy do Frankfurtu a v 7:25 a 15:40 i letadla do Mnichova. Zajištěn by měl být i spoj mezi Prahou a Düsseldorfem.

Největší zmatek dnes vládl na hlavních německých letištích v Mnichově a Frankfurtu nad Mohanem. Protože však stávka byla dopředu avizovaná, většina cestujících se zrušením letů počítala a předem si zjistila, jak v takové situaci postupovat.

Zrušené lety si mohly cestující přeložit na jiný den nebo mohly požadovat vrácení peněz. Lufthansa jim rovněž nabízela bezplatné převedení letu na jinou leteckou společnost. Na odškodné ale nikdo nárok nemá.

Do Prahy dnes z Frankfurtu zřejmě nepřiletí už jen jeden spoj Lufthansy. Zákazníci se o rušení nebo změnách letů můžou dozvědět i na české infolince Lufthansy 234 008 234 a na webu Letiště Praha, informace najdou také na webových stránkách firmy.