Personál British Airways má smůlu, šetřit se bude

Londýn – Britská letecká společnost British Airways vyhrála soudní spor se svými zaměstnanci palubního personálu, kteří si přáli uznání nelegálnosti úsporných opatření, o nichž loni v listopadu rozhodl jejich zaměstnavatel. Naděje si taktéž dělali na vydání trvalého nařízení, které by aerolinkám znemožnilo jejich plánované změny realizovat. Zatímco britské odbory čekají na vyjádření zaměstnanců, jestli stávkovat, personál německé Lufthansy má jasno.

Vedení britských aerolinií tvrdí, že změny jsou nezbytné. Firma totiž tvrdě doplácí na poptávku, která prudce klesla v důsledku globální finanční krize. Odborová organizace Unite si ale stěžuje, že s ní zaměstnavatel chystaná úsporná opatření nekonzultoval.

Protesty začaly již koncem loňského roku. Odboráři chtěli stávkovat mezi vánočními svátky. To je doba, která je spolu s letními prázdninami pro aerolinky nejlukrativnější. Soud ale na žádost vedení firmy stávku zakázal kvůli procedurálním chybám při hlasování. Odboráři ale snahu prosadit stávku ještě nevzdali. K návrhu odborů začít stávkovat se mohou zaměstnanci vyjadřovat až do pondělí.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Jednání mezi Lufthansou a piloty ztroskotala

Dnes také zkrachovala jednání mezi německými aeroliniemi Lufthansa a odborovým svazem pilotů. Nepodařilo se tak odvrátit čtyřdenní stávku, která má začít z neděle na pondělí. Mluvčí Lufthansy však sdělil, že jednání mohou být do pondělka ještě kdykoliv obnovena. Odbory požadují zvýšení mezd na příštích dvanáct měsíců o 6,4 procenta a zachování všech současných pracovních míst pro piloty.

Stávka by Lufthanse výrazně narušila provoz a společnost očekává, že kvůli ní utrpí ztrátu až 100 milionů eur. V důsledku stávky se čekají dlouhá zpoždění a rušení letů po celém Německu a Evropě, a to v době, kdy se letectví vzpamatovává ze svého zřejmě nejhoršího roku.

Letadlo německé Lufthansy
Zdroj: ČT24