Ekologové: ČEPS fatálně selhal v přípravě na solární boom

Praha – Ekologové kritizují provozovatele energetické přenosové sítě ČEPS, že se dobře nepřipravil na boom solárních elektráren a dalších obnovitelných zdrojů, a žádají odvolání představenstva společnosti. Nelíbí se jim, že na výzvu ČEPSu o možné hrozbě přetížení sítě v důsledku vysokého nasazení solárních elektráren, pozastavily distribuční společnosti připojování obnovitelných zdrojů energie do sítě.

ČEPS podle ekologů v přípravě na připojování solárních a větrných elektráren fatálně selhal. „Stejně jako my všichni ostatní věděl, jakým tempem bude přibývat solárních a větrných elektráren, a měl na to připravovat síť. On to sedm let nedělal a teď je překvapený,“ vysvětlil Vojtěch Kostelecký z Hnutí DUHA.

Připojování dalších elektráren je přitom podle ekologů nezbytné k tomu, aby Česko dostálo svým závazkům vůči Evropské unii. V přístupové smlouvě se totiž upsalo k tomu, že 8 procent spotřebované elektřiny bude pocházet z obnovitelných zdrojů. Současný stav přitom odpovídá zhruba 6,5 procenta.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Další evropské země si s připojováním obnovitelných zdrojů do elektrické sítě vedou mnohem lépe, než Česká republika. Dánsko vyrábí z větrných elektráren asi 20 procent své spotřeby elektřiny. Ve Španělsku vyrábí fotovoltaické elektrárny asi osm procent elektřiny, v letních špičkách překračuje výkon slunečních elektráren polovinu spotřeby elektřiny bez jakýchkoliv problémů, podotkl Jan Rovenský z Greenpeace.

Pro nové jaderné bloky místo je, pro obnovitelné zdroje nikoliv

Ekologům se také nelíbí, že zatímco nové solární elektrárny už ČEPS připojovat nechce a straší výpadky, s připojením plánovaných nových bloků jaderné elektrárny Temelín problém nemá. „Jsou tady žádosti o připojení 5300 megawattů v paroplynových elektrárnách, které by měly jet na ruský plyn. Plánují se tady nové jaderné reaktory v Temelíně, které můžou mít maximálně výkon až 3400 megawattů,“ podotkl Edvard Sequens ze sdružení pro záchranu prostředí Calla.

ČEPS: S rozvojem soustavy jsme počítali

ČEPS argumentům ekologů tvrdě oponuje. Nic prý nezanedbává. „Společnost ČEPS samozřejmě počítá s rozvojem soustavy. V tuto chvíli investuje ročně zhruba dvě miliardy do rozvoje a obnovy přenosové soustavy a na příští roky plánujeme čtyři až pět miliard,“ uvedla mluvčí ČEPSu Jana Jabůrková.

Provozovatel sítě se obává, že by přílišné a rychlé zapojování solárních elektráren do sítě mohlo vést k narušení její stability, což by mohlo způsobovat časté výpadky. „Upozorňujeme na to, že jestli bude solární boom pokračovat, tak by nepředvídatelná a těkavá výroba z fotovoltaických elektráren vytlačovala ze soustavy bloky, které poskytují soustavě regulační stabilitu a bez kterých by fotovoltaické elektrárny ani nemohly fungovat,“ řekl již dříve České televizi výkonný ředitel Dispečerského řízení a ICT ČEPS Miroslav Vrba.

V reakci na obavy ČEPSu už tento týden přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren distribuční společnosti ČEZ, E.ON a Pražská energetika. ČEPS nyní připravuje nová pravidla pro připojování obnovitelných zdrojů, která by mu pomohla odlišit spekulativní projekty.

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: ČT24