Řecko hájí transakci, díky které splnilo podmínky k zavedení eura

Atény - Řecko označuje za přijatelný postup z roku 2001, kdy s pomocí americké investiční banky Goldman Sachs provedlo speciální finanční operaci. Ta poté zemi umožnila splnit podmínky pro přijetí eura. Podle dnešního stanoviska řeckého ministerstva financí šlo o legální transakci, která byla v souladu s metodikou statistického úřadu Eurostat a dalšími závaznými účetními postupy.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu zdůraznil, že transakce byla legální a vyhovovala nařízením Eurostatu. Odpověděl tak členům výboru pro hospodářské a měnové záležitosti, který je součástí řeckého parlamentu.

Vysvětlení požadovala Evropská komise

Evropská komise požádala Řecko o vysvětlení transakce v minulých dnech. V jejím hledáčku se ocitly především podrobnosti celé operace. Objevily se totiž informace, podle nichž si Atény vylepšily fiskální pozici tím, že zadržely platbu úroků z dluhopisů.

V současnosti se Řecko potýká s vážnými fiskálními problémy. Jeho rozpočtový deficit za loňský rok dosahuje skoro 13 procent hrubého domácího produktu, přestože pravidla Evropské unie povolují maximálně tříprocentní deficit. Ostatní členové eurozóny na Řecko v této souvislosti vyvíjejí značný tlak, protože stabilita celého hospodářského bloku je ohrožena právě řeckými finančními potížemi.

Evropská komise
Zdroj: ČT24