Bez úplatků to nejde, míní většina českých firem

Praha - Celkem 60 procent malých a středních podniků se domnívá, že veřejnou zakázku není možné získat bez provize nebo úplatku. Opačný pocit má 30 procent podnikatelů. Vyplývá to z průzkumu, který Asociace malých a středních podniků uskutečnila mezi téměř 550 podniky s pěti až 250 zaměstnanci počátkem února. U zakázek ze soukromého sektoru je situace opačná, tam se mohou podniky podle svého názoru prosadit i bez úplatku.

Podle odborníků je 60 procent firem, které si myslí, že ve veřejném sektoru to bez úplatku nejde, alarmující skutečností. „Z toho mrazí, to je velmi vysoké číslo,“ podotkl Radim Bureš z protikorupční organizace Transparency International.

Jiná situace je u zakázek ze soukromého sektoru, kde v průzkumu tři čtvrtiny respondentů vyjádřily přesvědčení, že je možné je získat bez provize nebo úplatku. Tento výsledek vypovídá o tom, že v soukromém sektoru není taková korupce při zadávání zakázek a že konkurence neumožňuje manažerům soukromých firem tak vysoký stupeň korupčního jednání jako ve veřejné sféře, uvedl místopředseda asociace Karel Havlíček.

Úplatky (zdroj: ČT24)

Průměrná výše provize činí podle průzkumu téměř devět procent v soukromém sektoru a skoro 16 procent v sektoru veřejném. „To je také překvapivě vysoké číslo,“ podotkl Havlíček.

Bez úplatků někdy nemohou podniky přežít

Více než čtvrtina firem přiznala, že by byla ochotna sáhnout k úplatku. To podle Havlíčka ukazuje, že v některých případech nemá podnik, zvlášť menší, chce-li přežít, na vybranou. Celkem devět procent společností sdělilo, že v souvislosti se získáním zakázky někdy úplatek nabídly.

Na 44 procent podnikatelů by bylo ochotno veřejně vystoupit v případě, že by se dozvědělo o korupčním jednání. To je podle Bureše velký podíl, protože tento krok by měl pro ně velmi nepříjemné následky. „Hrozí totiž, že si v dané oblasti už neškrtnou,“ vysvětlil.

Jak by se měla podle podniků korupce léčit?

Nejúčinnějším nástrojem proti korupci by bylo podle dotázaných zejména zveřejňování ceny nabídek a obchodních podmínek. Černé listiny korupčníků by prý působily odstrašujícím způsobem proti budoucímu možnému selhání nebo korupčnímu jednání při rozhodování o veřejných zakázkách. Asi pětina respondentů míní, že nejúčinnějším opatřením proti korupci je zavedení tvrdších sankcí.

Korupce
Zdroj: ČT24/Martin Šesták