USA za rok nalily do skomírající ekonomiky 300 miliard dolarů

Washington – Přesně před rokem americký prezident Barack Obama podepsal zákon na podporu ekonomiky, který měl americké hospodářství vytáhnout z nejhorší krize od druhé světové války. Tento krok Bílému domu umožnil uvolnit 787 miliard dolarů na dotace a daňové úlevy. Po roce je podle viceprezidenta USA Joea Bidena ze záchranného balíčku vyčerpáno téměř 300 miliard dolarů.

Bidenova zpráva uvádí, že stimul na celém území Spojených států zachránil anebo vytvořil zhruba dva miliony pracovních míst. Nejvíce jich vládní podpora ekonomiky zachránila anebo vytvořila v Kalifornii, a to 256 tisíc. Postupně se prý díky stimulu také daří zpomalovat tempo úbytku pracovních míst. Zatímco loni v lednu jich americká ekonomika ztratila 779 tisíc, letos v lednu jich bylo 20 tisíc.

K růstu hrubého domácího produktu USA záchranný balíček za celý rok 2009 přispěl dvěma procentními body. Ve druhém čtvrtletí to přitom byl nárůst o dva až tři procentní body, ve třetím tři až čtyři procentní body a v posledních třech měsících roku půl procentního bodu až tři procentní body. V posledním čtvrtletí loňského roku americká ekonomika rostla o 5,7 procenta, za celý rok ale klesla o 2,4 procenta.

Složení záchranného balíčku

  • Daňové úlevy pro občany a firmy – 288 miliard dolarů
  • Výdaje na zdravotnictví - 147,7 miliardy dolarů
  • Výdaje na vzdělání - 90,9 miliardy dolarů
  • Výdaje na sociální podporu - 82,5 miliardy dolarů
  • Investice do infrastruktury - 80,9 miliardy dolarů
  • Investice do energetiky - 61,3 miliardy dolarů
  • Podpora bydlení, vědy a výdaje na další účely - 35,7 miliardy dolarů


Republikáni: Balíček příliš nepomohl

Podle demokratů stimul, který je nejdražším zákonem v americké historii, výrazně zlepšil stav hospodářství, jež se propadlo do největších problémů od konce druhé světové války. Republikáni ale namítají, že statistiky Bílého domu o zachráněných místech jsou pochybné a neprůhledné. 

„Od podpisu zákona na podporu ekonomiky jsme přišli o 2,8 milionu pracovních míst,“ uvedla nedávno republikánská strana na svých stránkách. Zákon je tak podle ní nezodpovědným utrácením a fiaskem, což dokládá vysoká nezaměstnanost. Míra lidí bez práce se již delší dobu drží u hranice deseti procent. V lednu nicméně klesla na 9,7 procenta.