České banky loni vytáhly na poplatcích z klientů 47 miliard

Praha - Banky loni vybraly na poplatcích za své služby 47 miliard korun, tedy téměř o 300 milionů více než v roce 2008. Na toto astronomické číslo upozorňují dnešní Lidové noviny, které ve svých výpočtech vycházejí z průběžných údajů České národní banky a vyjádření expertů na bankovní poplatky. Definitivní výsledky budou známy na konci března. Tuzemské banky z kapes klientů vytáhnou nejvíce ve střední Evropě, české poplatky dokonce převyšují i světový průměr.

Pokud banky odečtou náklady, čisté zisky z poplatků za loňský rok přesáhnou 36 miliard korun, uvedl expert na bankovní poplatky Patrik Nacher. „Za každou vteřinu lidé a firmy v Česku zaplatí 1145 korun. Za hodinu tak jde o více než čtyři miliony korun a za celý den bezmála o sto milionů korun,“ podtrhl Nacher.

Místo snižování poplatky rostou

Studie společnosti Scott & Rose, která se zabývá výzkumem bankovních poplatků v evropském regionu, uvádí, že poplatky v Česku proti roku 2008 narostly a jsou nejvyšší ve střední Evropě. Zatímco průměrný český klient za bankovní služby loni zaplatil 1656 korun, lidé v Rakousku na ně v přepočtu vydali 1625 korun, v Maďarsku 1373 korun, na Slovensku 1272 korun a v Polsku 1202 korun.

Podle expertů si za výši poplatků mohou i lidé sami, protože nepřecházejí k levnější konkurenci. Klientům přitom tato praxe bank vadí, v Česku je už několik let vyhlašována soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek. V minulých ročnících tento titul získal poplatek za příchozí platbu nebo vklad na účet, poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, poplatek za vedení běžného účtu a poplatek za nadměrný vklad.

Zaměstnankyně banky pomáhá vyplnit klientce smlouvy.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod